Първокласници на екоекскурзия в градска среда

На 30 май, 2017 година учениците от Iа,  Iб и Iе  с нетърпение очакваха своята първа екскурзия по маршрут: Плевен – Русе – с. Обнова. 

Времето прекарано в Русе не беше много, но и за малкия престой се усети невероятната красота на крайдунавския град. В него учениците от трите паралелки и техните учители: Стефанова, Ненчева, Тодорова, Драганова и Николова видяха много добре поддържани приказни паркове и музеи.

Първокласниците прекараха вълшебни мигове в Екомузея на града. Музеят е разположен на четири етажа. В него децата видяха многообразието на животинските видове – дневни и нощни грабливи птици, горски бозайници, защитени територии по поречието на река Дунав, макет на пещерата „Орлова чука“, населена с прилепи. В специално помещение децата гледаха през бинокъл филмче за живота на елените. Чуха гласовете на някои птици. Любознателните ученици слушаха с внимание екскурзоводите и им задаваха много въпроси. Първолаците се впечатлиха от експозицията на праисторическите животни. Искаше им се да се снимат пред макета   на косматия мамут, който беше много огромен. Те все едно се срещнаха с Мани от „Ледена епоха“. Изложена бе и долната челюст от друг друг вид мамут. Тук се намира и най-големият сладководен аквариум в България с риби от Дунав. Децата им се любуваха. Гледаха с интерес водните костенурки. Чакаха с нетърпение да се покаже смока, който се бе сврял в скривалището си и не искаше да удостои с внимание любопитните първолаци.

Време беше да видим и естествената северна граница на България – река Дунав. С леко изкачване се озовахме над кея. Свеж въздух полъхваше от реката. Чудесна гледка се откри пред групата. Децата видяха товарните кораби, както и румънския бряг.

Посетихме и парка на младежта. Той ни посрещна с “Вазата”, която е емблемата му. Разбрахме, че тя е метално съоръжение, запълнено с пръст във формата на ваза. На повърхността й имаше засадени цветя.  Сега цветята бяха цъфнали и тя изглеждаше уникална. Докато се движехме по централната алея бяхме възнаградени и с богатство от аромати и цветове на розите, прохладата и зеленината, идваща от дърветата.

Неусетно стигнахме до стълбището, което се спуска към първата железопътна гара у нас, построена през 1866 година, а днес – „Национален музей на транспорта“, който също се намира на брега на река Дунав. Тук децата видяха стари влакове от 19 и 20 век. Влязоха в уникатите „вагон-салони“ на правителствените влакове. Научиха, че в тях са се возили височайши особи – царе, княгини, принцеси…

Излязохме от град Русе и се отправихме към нашия роден град. По пътя спряхме в с. Обнова. Посетихме голямата и модерна мелница “Дечков 60“. Децата бяха посрещнати от самия собственик на мелницата. Той им показа силозите, в които се съхранява зърното. Те видяха млевните машини, от които се получава висококачествено брашното. Децата имаха удоволствието да пипнат брашното, от което се прави хляба. Мелницата разполага с компютърна система за контрол на технологията. В склада имаше видове брашна, в различна опаковка. Като си разходиха „По пътя на хляба“, първокласниците бяха почерпени от собственика с вкусни питки, с шарена сол.

Пътуването на 1а, 1б, 1е клас се осъществи с автобуси: „Мерцедес“ ЕН 33-44 ВС; „Темса Престиж“ ЕН 41-44 КК. Транспортното обслужване от шофьорите беше на ниво. Пътуването с туроператорска фирма „Сейф Турс“ ООД беше коректно, за което има заслуга  представителят, който придружаваше групата.

Участниците в екскурзията се върнаха с много впечатления и доволни от своята първа екскурзия.

 

Back to top button