Първи срещи с оперното изкуство на малчуганите от СОУ „Иван Вазов“

Плевенската филхармония и солисти от хор „Гена Димитрова“ започнаха цикъл от концерти, с които запознават децата на Плевен с фрагменти и дуети от произведения на Моцарт, Росини, Бизе, чиято жизнерадостна и темпераментна музика се отличава с голямо мелодично богатство и пламенни чувства. Чрез тези прояви децата се срещат и с известни произведения на българските композитори Димитър Вълчев и Асен Карастоянов.

Всички ученици от първи, втори, трети и четвърти клас се докоснаха до оперното изкуство чрез успешно подбраните дуети и арии от „Вълшебната флейта”, която е едно от най-често изпълняваните произведения в оперните театри по цял свят. Сблъсъкът на добрите и зли сили, приятелството и любовта са в основата на спектакъла, от който струи много радост, светлина и оптимизъм. Най-известната част от операта е дуетът на Папагено и Папагена, който с интерес слушаха малките ученици. Героите се откриват и заедно създават семейство. Последната опера на В. А. Моцарт „Вълшебната флейта“ е шедьовър, който не слиза от оперните сцени.

 Малчуганите се насладиха и на прочутия „Комичен дует между две котки“ на Росини, който постъпва в консерваторията едва на десет години. Котките се надмяукваха в буквалния смисъл, а децата се забавляваха с прекрасния танци и интересните сценични костюми на актьорите. Докоснаха се и до творчеството на Асен Карастоянов и неговата творбата по едноименната повест на Любен Каравелов и оперетата „Българи от старо време“. Героите, младите влюбени Яна и Иван, които чакат разрешението на чорбаджията, за да се оженят, изпълниха известните дуети от мюзикъла.

Представлението завърши с дефиле на изпълнителите в залата и много от малките зрители успяха да поздравят и да се докоснат до музикалните герои от сцената. Оперното изкуство вече не е загадка за малките ни възпитаници, защото се докоснаха на живо до завладяващото сценично изкуство.
Публиката се чу, видя и съпреживя творби, наричани с основание „класика от световната съкровищница“. Под диригентството на Славей Тинчев оркестрантите от Плевенската филхармония и солисти от хор „Гена Димитрова“, облечени в артистични костюми, забавляваха малките зрители с шеги и закачки, фрагменти и дуети от опери, оперети и мюзикъли от XVIII век до наши дни.

 

opera3
Първи срещи с оперното изкуство

 

Back to top button