Отново малчуганите са първи в математическо състезание

На 16 февруари се проведе за десети път математическото състезание, посветено на Апостола на свободата Васил Левски. Традиционно домакин на състезанието беше ОУ „Васил Левски“ в Плевен. Надпреварата бе за ученици от начален курс, които решават 12 тестови задачи с избираем отговор в рамките на 120 минути. 

 

„За някои математиката е скучна и „сива” наука, без красота и чувства. За други тя е „страшна” със своите дълги и „непристъпни” уравнения и изрази, със сложните до главозамайване геометрични чертежи. Тези хора не могат да надделеят спотаилия се у тях страх от математиката и изпитват вечен ужас от нея. А трети…. Трети стават пленници на могъщата царица на точните науки за цял живот. И това са тези, които умеят да се борят с трудностите, които не се оставят да ги победят сложните определения и логически зависимости; тези, които се стремят да разберат езика на математиката и да открият в същността й ненадминатото съвършенство на природата и човешката мисъл.“

Голяма е групата на състезаващите се математици в начален курс от нашето училище и за голяма част от тях решаването на задачи е истинско забавление, затова не пропускат математически турнир. Всички ученици имат възможност да се занимават допълнително с математика в часа по свободноизбираема подготовка, където се упражняват в решаване на по- сложни задачи. Акцентът се поставя върху стимулирането на познавателната детска активност и усъвършенстването на математическите представи на децата. Затова основна цел на математическата подготовка е да се въведе детето в математическите отношения- практическия му всекидневен опит и на тази основа да се осигурят обобщени начини за систематизирането му.
Математиката се е превърнала в истинско предизвикателство за най- малките ученици от СОУ „Иван Вазов“. Интересът им към царицата на науките е траен и всяко състезание ги мотивира все по-силно, защото успехите им са резултат от много труд и творчески дух, който развива математическото им мислене.
Ръководството и началните учители на СОУ ”Иван Вазов” поздравяват и благодарят на отличените състезатели и всички малки участници, които достойно защитават името на училището.
Ето и учениците от СОУ „Иван Вазов”, които са сред победителите и най-добре представилите се в оспорваната надпревара:

 

Втори клас
Виктория Каренинна Ованнисян -2 а клас – 60 точки – I място
Волен Любомиров Анов – 2 д клас – 53 точки – IІІ място
Деян Калинов Костов -2 г клас – 53 точки – IІІ място
Станислав Юрийев Станчев -2 е клас – 53 точки – IІІ място
Кристина Димитрова Станева -2 г клас – 50 точки – IІІ място
Дениз Тунай Потурлиев -2 б клас – 48 точки
Христо Николаев Христов -2 в клас – 48 точки
Георк Телият Калчев -2 б клас – 45 точки
Мартин Калинов Мончев -2 в клас – 45 точки
Пламен Христов Колев -2 е клас – 45 точки

 

Трети клас
Димана Миткова Спасова -3 б клас – 53 точки – I място
Марина Ивайлова Стоянова -3 б клас – 48 точки – IІІ място
Мартин Ивайлов Рачев -3 б клас – 48 точки – IІІ място
Светослав Пламенов Иванов -3 б клас – 46 точки
Мартин Огнянов Иванов -3 а клас – 45 точки
Четвърти клас
Калоян Валентинов Георгиев -4 б клас – 43 точки – II място
Емилиян Светозаров Симеонов -4 б клас – 41 точки – IІІ място
Павел Тонев Енев -4 б клас – 41 точки – IІІ място

matematichesko syst3
Първи в математическо състезание
Back to top button