Отлично представяне на четвъртокласници в национален литературен конкурс

За четвърта поредна година учениците от 4д клас участват в Националния литературен конкурс, който е част от проявите на XV Национален фестивал на детската книга и се провежда в Сливен от 7 до 9 май. Тази година е под патронажа на вицепрезидента на Република България Маргарита Попова.

 

В програмата е включен и Национален литературен конкурс на тема: “Едно невероятно пътуване във времето“, в който се включихме с нашите въображаеми пътешествия назад във времето и се срещнахме с исторически герои и събития. Други пък с машина на времето се пренесоха напред в бъдещето, в нови измислени светове. Тази година със свои творби участваха Дамла Йонусова, Симона Резашка, Никол Илиева и Цветомир Цветанов, които получиха грамоти и писмо до директора, в което се изказва задоволството на организаторите от тяхното участие.

 

 

Още в първи клас получихме грамоти за отлично представяне, във втори и трети клас също, но днес е по-различно. Дамла беше поканена от организаторите да присъства лично на награждаването, защото е класирана на второ място в раздел „Проза”. В своята творба се връща назад във времето и попада в Английския двор при своята любимка кралица Елизабет I Тюдор и благодарение на английския език, който изучава, разговаря с нея. Редуват се непринудено детско описание на мрачния дворец, придворните, кралицата с необикновената среща на момичето със своята любимка или по-точно детската й представа за нея. Благодарение на своя интерес към кралицата Дамла знае много за нейното време и споделя една тайна с нея. Разказва й за заговора, който подготвя срещу нея Мери Стюарт и така спасява от смърт Елизабет I Тюдор. Получава награда и покана да остане в кралския дворец, но се връща в своята страна, защото, както тя сама казва, вкъщи е най-хубаво.

 

Дамла не успя да присъства на награждаването, защото то съвпадна с външното оценяване, на което тя се яви в края на четвърти клас, но беше приятно изненадана от големия пакет, който получи. В него е грамотата й и разнообразни подаръци – книги, чаша, сувенири, тениска, статуетка със знака на фестивала, но най-ценното е книга с наградените творби, в която е отпечатан и нейният разказ. Пожелаваме й да издаде още много свои книги и я поздравяваме за упоритостта, с която върви напред и, както се вижда, успява.

lit konkurs 4klas2lit konkurs 4klas3lit konkurs 4klas4

Back to top button