Открит урок на тема: „Хайдутите – народни закрилници”

На 28.05.2013 година в зала „Европа” учениците от 5а, б, г класове за пореден път показаха заинтересоваността си от българската история и литература. Ръководени от преподавателката си по история и цивилизация Илка Славова, те изнесоха открит урок на тема: „Хайдутите – народни закрилници”. Ана Апостолова, Вероника Атанасова, Александра Дюлгерова, Паула Николова, Деница Иванова, Иванна Андреева и Камелия Григорова приготвиха интересна информация по темата, а Павла Манова и Ирен Костова направиха презентация, която онагледяваше разказа и помагаше на публиката да възприеме по-лесно чутото. Идеята им вероятно е породена не само от материала по история, но и от изучаваната възрожденска литература.

Г-жа Славова привлече вниманието, като сравни тогавашните войводи с днешните герои от уестърн филмите. Тя разясни на тези, които не знаят, какво означава войвода – народен поборник, живеещ под открито небе, борещ се с потисничеството и ограбването, присъщи за 15-19 век. Разказано бе за мястото на обитание на тези войводи – планините, както и че всяка чета се е състояла от 100 до 200 души.

Бяхме запознати и с живота на някои от най-видните български войводи, а именно – капитан Петко войвода, Дельо хайдутин, Жельо войвода, Чавдар войвода, Рада войвода, Румена войвода, Сирма войвода и Ангел войвода. Припомнена бе и песента на Валя Балканска, която лети в Космоса, посветена на Дельо хайдутин. Рецитирано бе стихотворението „Хайдути”. Чухме и много легенди за тези хора, оставили следи в българската история. Макар и историята да „не е за всеки”, според мен на всички им бе приятно и интересно.

Мария Челебиева – VII б клас

otkrit urok2
Back to top button