Отбелязваме празника на града със състезание по Информационни технологии

Макар за някои училището да приключи, за други учебната година тече с пълна сила. Едва ден след като изпратихме випуск 2015, нашето училище стана домакин на поредното състезание по Информационни технологии. Както знаете, СОУ „Иван Вазов“ има дълга традиция в провеждането му. Преди седем години се оформя идеята за състезание по ИТ, посветено на празника на град Плевен, честващ се на 15 май всяка година.

Регламентът на състезанието е предварително публикуван в сайта на училището. Записалите се имат на разположение един час и половина, през който трябва да се справят с практическа задача, носеща им 200 точки. Участниците са деца на възраст от трети до осми клас. Право на участие имат, както състезатели от нашето училище, така и такива от други учебни заведения в град Плевен. Интересът към надпреварата не е случаен, компютърните кабинети са обзаведени с над 100 работни станции и удобството на всички е гарантирано. Не по-малко примамливи са и наградите за най-изявилите се ученици. Спонсорите „Стемо ООД“, „Оптиспринт“, „Виваком“, Училища „Европа“, книжна борса „АБВ“ и издателство „Изкуства – София“ са се постарали да осигурят различни интересни награди, сред които – силиконови клавиатури, слушалки, камери, флаш памети, безжичен рутер, тениски, ранички, шапки, моливници, химикали и големите награди са едногодишен абонамент от „Оптиспринт“, и таблет, осигурен от „Стемо ООД“.
Макар състезанието да се радва на небивал успех и на него да се явяват, както ветерани в тази област, така и деца, правещи първите си стъпки в информационните технологии, тази година броят на участниците достигна рекордните 107. Именно поради това се наложи провеждането да бъде разделено на две части. Първата група работи от 9:00ч. с 60 участници, а втората 11:00ч. с 47 участници. Екипът от преподаватели по информатика и информациоони технологии се погрижи протичането на надпреварата да премине базпрепятствано и при нужда да инструктира децата. Тук е моментът да споменем учителския състав, допринесъл за успешното осъществяване на състезанието, и заел се с нелеката задача да провери и оцени практическите задачи на отделните възрастови групи. А той е: г-жа Клавдия Иванова, г-жа Ани Петрова, г-жа Десислава Борисова, г-н Димитър Данаилов, г-жа Наталия Горанова, г-жа Мария Русева, г-жа Валентина Вълчева и г-жа Цветослава Анкова.
След изтичане на трите часа, определени за проверка и оценка, тържественото награждаване се състоя в зала „Европа“ в 17:00 . Радваме се да съобщим, че сред имената на победителите преобладаващи са тези на ученици от СОУ „Иван Вазов”.
При третокласниците Тихомир Нинов, Катерина Борисова, Мария Събева и Ивон Борисова заеха съответно второ, трето, четвърто и пето място, представяйки повече от успешно нашето училище. За четвъртокласниците Марина Стоянова и Елеонора Атанасова извоюваха златото и бронза. В категорията 5 клас отново доминираха наши представители. Първо място за Яна Марио Иванова, двете втори места отидоха при Даниела Данаилова и Мария Драгнева, трето за Маргарита Мирчева, а четвърто поделят Никол Петрова, Деница Янакиева, Михаела Димитрова, Християна Караиванова и Александър Христов. Тук се присъди едногодишният абонамент за безплатен интернет, една от големите награди, грабната от Яна Иванова.
Наградените от шести клас са Надина Маринова, завоювала другата голяма награда – безжичен рутер. След нея се наредиха Денислав Иванов (второ място), Синтия Чалъкова (трето място), а Даяна Пенкова и Мария Попова станаха четвърти. Среброто за седмокласниците отиде при Павла Манова, а Даяна Димитрова и Алекзандра Нетовска останаха на четвърто място. Тук конкуренцията беше най-силна, а голямата награда, таблет – най-желана. Той отиде при Сияна Тодорова. За първа година имаше и представители от осми клас, като Ива Кръстева и Иван Жунтовски, които завоюваха съответно първа и втора позиция в класирането. Всички отличили се бяха наградени с грамоти и подаръци, а тези в челните тройки – и с медали.
Очевидно е, че можем да се похвалим, както с прекрасна материална база, така и с изключително успешно представяне. Заслуги за това имат силният преподавателски екип и мотивираните ученици с добра подготовка. Можем единствено да пожелаем нови бъдещи успехи на състезателите и още много отличия за нашето училище.

 

Back to top button