Отбелязваме 90 години от рождението на Йордан Радичков

Години наред писателят Йордан Радичков ни отвеждаше в света на своите приказки, всяка от които, както си му е редът за една приказка, завършва с поука. Той не е само майстор на словото. С думите той успява да докосне най-тънките струни, от които си припомняме човечността. Йордан Радичков е един от най-обичаните ни автори, с когото са израснали поколения българи, които са го откривали и в детска възраст, и в зрелите си години. Остава в литературната класика с алтернативния си поглед върху ежедневните случки. Радичков е удостоен с много отличия и награди, както в България, така и в чужбина.

По повод 90 години от рождението на  писателя четвъртокласниците посетиха Регионалната библиотека „Христо Смирненски и се включиха в литературното състезание „Как да си уловим мечта?“. Децата четоха за хвъркатите му герои из „Ние врабчетата“, за водните обитатели из „Малки жабешки истории“… Библиотечните служители от детски отдел организираха интерактивни срещи в детския читателски клуб с учениците от 4 „д“ и 4 „е“ клас.

„Ние, врабчетата“ е един от най-известните сборници с разкази на писателя. Разказите проследяват историята на групата смели врабчета, които се подготвят за живота и за момента, в който ще разперят крила, за да напуснат гнездото на родителите си.

„Малки жабешки истории“ е последната детска книга на Йордан Радичков. Тя разказва за патилата на жабите в блатото и е вдъхновена от внучката на писателя. За нея е вписан в Почетния списък „Ханс Кристиан Андерсен“ на Международния съвет на детската книга през 1996 г.

С тази информация учениците се запознаха от презентация, подготвена от служителите на библиотеката. Продължиха със състезание по четене с разбиране между два отбора „Жабки“ и „Врабчовци“. Решаваха кръстословици, подреждаха изречения и четоха изразително откъси. Забавното мероприятие завърши с драматизация, в която малките артисти така добре се представиха, че сякаш бяха минали курс по актьорско майсторство. И накрая като всяко състезание трябваше да се отчетат резултатите. Какво се оказа? – пълно равенство. Учениците бяха прочели книжките и знаеха всичко за автора  героите, случките с тях.

Четвъртокласниците и техните класни ръководители Георгиева и Тодорова за пореден път се докоснаха до красотата и богатството на книгите на Йордан Радичков и останаха удовлетворени от резултата. В този необикновен час сякаш писателят ги напътстваше да следват мечтите и желанията си. Организаторите от библиотеката пожелаха на учениците от четвърти клас много здраве и успехи, да не се предават и в предстоящите битки за овладяване на крепостта наука чрез четене! Пожелаха да се срещнат отново за бъдещи изяви, свързани с четенето, което да се превърне във всеки един от тях в четене безкрай!

Тагове
Back to top button
Close
Close