Осма работна визита в Румъния по международен проект „Повече дървета? Да, моля!“

Група от 10 ученици и 6 учители от СОУ „Иван Вазов“ в Плевен ще гостуват на румънските си партньори – Scoala cu clasele I-VIII „Lucian Grigorescu“, от Меджидия, Румъния за времето от 27 април – 30 април 2014 година. Визитите са стъпка от започнатия от 2012 година проект по програма „Коменски“– „Повече дървета? Да, моля!“
Имаше голям интерес и ентусиазъм за изпълнение на задачите по плана на проекта от страна на почти всички ученици от начален етап. Някои от тях получаваха насърчение и подкрепа от родителите си. Подборът на децата бе направен съвместно с класните им ръководители и учителите по английски език. Те трябваше да са активни участници в различните проектни дейности, поставени по месеци в продължение на две години; да владеят отлично работния език на проекта, според възрастта си; да могат да представят достойно училището ни в мобилността с изява в следните културно-образователни области: информационни технологии, изобразително изкуство, народни танци, музика, спорт; да са изявили желание и да са предоставили условия да приемат дете от гостуващото училище- партньор по време на визитата в България през месец ноември, 2013 год.

Учениците, които ще посетят Румъния, са възпитани, толерантни, знаещи и можещи и изключително отговорни. Убедени сме, че те ще бъдат чудесни посланици на нашия град и нашето училище. Дните преди пътуване до Румъния децата посетиха засадените 9 дръвчета на приятелството в парк „Кайлъка“. Фотографираха се пред всяко дърво. Снимките ще ги дарят на партньорските държави, за да видят те как изглеждат след 6 месеца дръвчетата, които ще напомнят винаги за проекта. Представителният ученически екип се състои от четвъртокласниците Паола Данова, Жанета Спасова, Даниела Христонева, Кристиян Филпов, Дебора Евтимова, Никол Петрова и третокласниците – Виктория Маринова, Ина Мария Найденова, Ния Копчева, Кристиян Илиев. Те ще гостуват в домовете на румънските си приятели. Ще усъвършенстват комуникация на английски език. Малките ни дами ще дефилират с костюмите си от рециклирана хартия в румънското училище. Пожелаваме им да установят вълнуващо, интересно и трайно приятелство с децата от обединена Европа!
Учителите, които ще присъстват на работното посещение в румънския град Меджидия, са: Цецка Василева, координатор на проекта, и Росица Георгиева – старши учители по английски език, както и старши учители в начален етап: Валя Личева, Татяна Събкова, Даниела Китева и Мая Декова. През дните на осмата мобилност в гр. Межидия с партньорските държави ще се провеждат съвместни занимания в училище, както с учители, така и с ученици. Ще се уточнят последните детайли и ще се получат указания относно заключителния мюзикъл в Чехия. Делегацията ще поздрави и кмета на града.
Домакините са организирали и посещения на исторически, културни и природни забележителности в Меджидия, Констанца, Тулча и Букурещ. В партньорския град ще стъпят на алеите парк „1 май“. В гр. Констанца ще се разходят до Tree Nursery във Valu Traian, по брега на Черно море, ще се разгледа и Tăbăcăriei Parkс. Ще се пътува с корабче по делтата на река Дунав, ще се разгледа Natural Science Museum в Тулча. В столицата педагози и ученици ще разгледат Дворец на Парламента, Ботаническа градина и Village Museum.
Много приятни емоции очакват нашите представители в Румъния от ползотворната съвместна работа с останалите осем партньорски страни. Пожелаваме им ги!

Romania2
Работна визита в Румъния
Romania3
Подаръци за Румъния

Back to top button