Опознаваме природно и историческо богатство на България

Опознаваме природно и историческо богатство на България

Ура, на екскурзия през есента! Пъстротата и топлината на  есенното слънце покани учениците от 3а и 3б клас на една екскурзионна приказка до китното планинско градче Дряново, до Дряновския манастир, до живописната  пещера „Бачо Киро“. Разходиха се и по стъпкте на Васил Левски в с. Къкрина и гр. Ловеч. Пътуването с приятели бе весело и приятно.

Нашата екскурзионна приказка започна от град Дряново. Минахме покрай часовниковата кула, която е символът на дряновци. В онова време тя била белег за проспериращо населено място, в която са се развивали занаятите.

Посетихме музея, посветен на Колю Фичето. От компетентната и сладкодумната екскурзоводка учениците научиха интересни факти за  майстора – строител, прославил родния край с уникалните си градежи – моста край Бяла, чешмата в Соколския манaстир, църквата „Св. Никола“ в Дряново, моста над р. Осъм в Ловеч. Видяха  макети на строежите. Третокласниците останаха най-впечатлени от факта, че той започнал да усвоява занаята на десет години като чирак, а с течение на времето той получава титлата „майстор“. Разбраха, че е знаел няколко езика, тъй като е работил и в чужбина. Екскурзоводката остана доволна от  любознателността на третокласниците.  

Нашата екскурзия продължи към пещерата „Бачо Киро“. Тя се гушеше във вековните скали, носи името на героя от Априлското въстание Бачо Киро, тъй като в нея той е търсил убежище.  Учениците се движеха бодро по приятния маршрут към пещерата. Любуваха се на есенната природа. Видяха как р. Андъка подскача спокойно по камъните. Те разбраха, че в пещерата са открити останки на живот от праисторическо време и откриха макети на първите хора. Пред очите на децата се разкри един приказен подземен свят на варовикови форми, изваяни от времето и водата – Медузите, Мечата пързалка, Катедралата, Водопадът, Дъждовната зала, Концертната зала, Тронната зала.

Третокласниците останаха много впечатлени от бозайниците с криле – прилепите и разпитваха екскурзоводката за тях. Разбраха, че всички прилепи в България са защитени от закона за природата.

Учениците потеглиха към Дряновския манастир, който е приказно кътче от природата и историята  на България. Те научиха, че:

– Дряновският манастир бил символ на саможертва в името на свободата за четниците на Поп Харитон и Бачо Киро, които девет дни героично се сражавали с многочислените османски войски.

– Манастирът бил посещаван и от Апостола  на свободата – Васил Левски, още през 1871 година.

Екскурзиантите видяха паметника – костница. Част от децата запалиха свещичка за здраве.

Над Дряновския манастир се издигаха величествени скали на фона на цветните есенни букети от дървета,  чуваше се бълбукането на реката покрай него. Тук децата си похапнаха сладко от приготвените вкусни сандвичи. Топлата есен подкани третокласниците на игра в детския кът.

Атракция за тях бяха животните, за които се грижат монасите – пони, пауни, кокошки, овце и особено «мегдана» с магазинчетата отпред. Екскурзиантите си взеха нещо за спомен.

Голяма част от учениците на 3а и 3б клас са членове на клуб “Млади възрожденци“ към училището и затова в екскурзията желанието на  учители, родители и деца бе: включване посещението на Къкринско ханче в с. Къкрина. То се оказва последната спирка от живота на Васил Левски.

Когато влязоха в ханчето, попаднаха в малката механа, в която са се организирали комитетите. В стаята, където Апостолът е нощувал, третокласниците видяха леглото, на което е спал, както и софрата, около която е вечерял заедно с последователите си. В двора около ханчето децата откриха възстановка на плета, където е заловен великия българин. Третокласнициге видяха вековния бряст, който е бил свидетел на залавянето на Левски. Прочетоха надписа на паметната плоча. И пред паметника на Апостола, в двора на Къкринското ханче се строиха за снимка. А в книгата на посетителите се изрази отношението им към делото на Левски. „Поклон пред паметта на Апостола на свободата – Левски!“.

Спирка на нашата екскурзия беше и град Ловеч. На един дъх децата изкачиха 233 стъпала, за да отидат до горния край на квартал Вароша, в близост до средновековната крепост Хисаря. Там третокласниците онемяха пред най-големия паметник на Васил Левски в България, висок 14 м. Разбраха, че той става символ  на града и стои като страж над града на люляците. „Какъв прекрасен панорамен изглед към Ловеч отвисоко!“

Хубавите мигове за опознаване на част от природното и историческото богатство от екскурзията на 3а и 3б клас бяха пълни с впечатления и положителни емоции. Те бяха съчетани с приятелство, доброта и толерантност между двата класа!

Още новини