Нови успехи в областта на спортното ориентиране

Вазовци отново се утвърдиха като талантливи спортни натури, като си завоюваха отличия в турнир по спортно ориентиране. Печелившият колектив включва: Хана Петкова Лачева (3г), Ана Петкова Лачева (3г), Вилиана Миленова Гургурова (4г), Захари Емилов Маринов (6а) и Цветелина Марианова Цветанова (6е). Спортистите завоюваха индивидуални медали и грамоти, а също и отборни купи.

Спортното ориентиране не е много разпространено, но в последни години започна да набира все по-голяма популярност. Това е спорт, в който от състезателя се изисква да се ориентира в непозната местност сред природата, като се придвижва с помощта на карта и компас. Целта е да се открият и посетят в определен ред контролните точки, отбелязани по предварително очертан маршрут на картата, като се избира възможно най-краткия и бърз път, защото класирането се определя по време. Състезанието проверява уменията за навигация, концентрация и бягане на състезателите. Ето защо се изисква високо равнище на физическа способност и добра скорост на бягане, за да победиш.
Съществуват няколко вида спортно ориентиране според условията, в които се провежда. Вазовци са се включили в надпревара по класическо ориентиране, което се състои през деня.
Въпросният турнир се проведе в рамките на три дни- от 8 до 10 май, като всеки ден маршрутът на състезателите минаваше през различно населено място- Ловеч, Троян и Българене. Надпреварата е на национално равнище, а възрастово ограничение за участниците няма, но за сметка на това те са разделени на групи и отбори.
Състезателите, както вече споменахме, получават компас и карта, на която много подробно са отбелязани релефа и растителността на терена, реките и пътищата, които минават от там. За неопитното око картата представлява трудно разгадаем шифър, но вазовци показаха, че се справят повече от отлично с разчитането й, защото и през трите дни спечелиха много медали- златни сребърни и бронзови, както и грамоти. Освен тези индивидуални награди, техният отбор грабна и купи за съответно първо, второ и трето място през състезателните дни.
Този отличен резултат може да се отдаде на факта, че повечето от нашите състезатели са вече ветерани в ориентирането- само Цветелина е започнала преди една година да практикува вълнуващия спорт. Важна роля обаче играят и редовните тренировки, които вазовци посещават всяка събота и неделя. Младите ни победители са възпитаници на Милен Гургуров, който е и баща на Вилиана, и Пламен Райков, и са част от отбора „Север“- Плевен. Медалистите обясниха, че тренировките им представляват едно своеобразно състезание, само че без медали и грамоти за победителите.
Поздравяваме нашите млади спортисти за отличното представяне и искрено им пожелаваме още много успехи за в бъдеще!

 

Силвия Тачева, 11и клас

Back to top button