Нови успехи на Вазовите художници

През месец февруари бе проведен петият национален конкурс за ученическа рисунка на тема: „Пейзаж от моята България“. Организатор на инициативата е Националната гимназия  за приложни изкуства „Професор Венко Колев“ град Троян. Конкурсът има за цел да представи постиженията на учениците в областта на рисунката, да стимулира творческите им изяви и отношението им към българската природа и архитектура.

В конкурса можеха да вземат участие всички деца на възраст от 10 до 15 години. Имаха свобода да представят максимум две рисунки, като за целта можеха да използват различни техники – молив, акварел, пастел и темперни бои. Първите три призови места се награждават с парични награди, а петнадесет ученици могат да вземат участие в пленера на училището. Поради засиления интерес и многото представили се деца, рекордният брой от 401, се връчиха и много грамоти. Творбите на младите художници от страната бяха представени в изложбената зала на НГПИ. Директорът на гимназията сподели, че нарасналият интерес към артнадпреварата се дължи на многото рисувачески талант у българските деца, както и възможността всеки участник да си получи обратно творбата, нещо рядко срещано при подобни конкурси.

Компетентното жури, съставено от преподаватели в НГПИ „Проф. Венко Колев“, гр. Троян, връчи награди на следните наши ученици:
Специална грамоти:

Виктория Иванова – IXз
Мелиса Герганова IXб

Грамоти:

Христиана Караиванова – VIа
Михаела Милева – IXб
Изабел Велковска – IXб
Васиелна Георгиева – IXз
Кристина Горанова – IXм

Всички рисунки са изработени в часовете по изобразително изкуство с помощта и насоките на техния преподавател госпожа Росица Симова. Момичетата са изобразили паметни места в България. Виктория и Мелиса са нарисували Рилския манастир и Рилските езера. Най-малката участничка, Христиана, се е представила с две рисунки. Кристина е изобразила Панорамата, като е използвала смесена техника от моливи и акрилни бои, които печели като награда за отличното си представяне в друг конкурс. Изабел е участвала с рисунка на нашия Регионален исторически музей. Грамотите на ученичките бяха връчени от директора на СОУ „Иван Вазов“ господин Димитър Митев. Той поздрави момичетата за достойното им представяне и им пожела да жънат все по-големи успехи.

С таланта на някои от момичетата вече сме запознати от участието им в  националния конкурс за рисунка на тема: ,,Централен Балкан – с очите на младостта“, проведен през месец ноември миналата година. Кристина печели първо място,Мелиса получава поощрителна награда, а Виктория -грамота.Благодарение на отличното представяне на момичетата, СОУ „Иван Вазов“ е отличено с приза: “Най –добре представило се училище“. Виктория участва и в Областен конкурс на тема: „Моето коледно послание“, където получава първо място.

Госпожа Симова обеща, че ще подреди рисунките на момичетата на училищната изложба, за да можем всички да се наслаждаваме на прекрасните им творби. Сигурни сме, че въпреки че по-голямата част от участничките за последна година изучават изобразително изкуство в училище, те няма да спрат да рисуват и ще продължат да ни радват със следващи успехи.

Магдалена Минкова, 10б клас

Back to top button