Нови футболни успехи за малчуганите

Футболът се нарежда сред най-масовите спортове в света и може би това се дължи на факта, че може да бъде практикуван не само професионално, но и от аматьори. В СОУ „Иван Вазов“ също си имаме много футболни запалянковци, но освен това може да се похвалим и с ученици, които сериозно се занимават с футбол и ни носят много победи.

Пример за това са Виктор Венциславов Величков (4д клас) и Виктор Димитров Нанов (4е клас). Малчуганите, заедно с останалите си съотборници от детския тим на „Спартак” Плевен, са завоювали престижното второ място на първенството по футбол 7- зона Велико Търново за 2013-2014 година. Може би не сте наясно какво точно е футбол 7? Това е утвърдена форма за подготовка на играчи до 12-годишна възраст.

Тя представя играта във възможно най-добра светлина пред малчуганите – без излишни нерви, истерии и разправии, а мачовете са със състезателен характер, но без излишно залитане в точкогонство.Основната цел е да бъдат създадени условия, при които децата в ранна възраст да покажат своите умения и качества в една специфична разнородност на футболната игра, а именно футбол в зала 7 срещу 7.

Тази форма на играта дава възможност на младите спортисти да играят с топката много повече, по-често да се комбинират със съотборниците си и влизат в единоборства, да шутират много повече към вратата на съперника. Футбол 7 помага на децата да се профилират в няколко поста и по-лесно да намерят мястото си на терена и в отбора, и на-важното- да осъзнаят, че в играта има победи, равенства, но и загуби.

Правилата за провеждане на мачове по футбол 7 се различават от тези на класическата игра. Специфичното тук е, че игралното поле е с размери 50м на 35м, а вратата- 5м на 2м. Топката пък е с по-малък обем от традиционния. Отборите се състоят от 6 полеви играчи плюс вратар, а съдията е само един. Времетраенето на един двубой е 45 мин., но е разделено на 3 части по 15 мин. с петминутна почивка между тях. Освен това при спряла игра могат да се правят неограничен брой смени.

Футбол 7 придобива популярност в Испания, Германия и Франция, а след това и в цяла Европа. В програмите на БФС тази форма на играта навлезе още през 2012 година и вече се организират първенства не само за столицата, но и за други райони на страната.

В тазгодишната надпревара за зона Велико Търново на терена са се провели двубои между общо 14 отбора. Както вече ви споделихме, тимът на ПФК „Спартак” Плевен успя да грабне 2 позиция на официалното награждаване, което се е провело през лятото. Тогава всеки играч е получил сребърен медал за постижението си.

Разбира се, нашите момчета са си заслужили отличията с много упражнения. Те споделиха, че тренират всеки делничен ден с г-н Благовест Петков вече четири години. Когато ги попитах защо са избрали да се занимават точно с футбол, те не можаха да дадат точна причина, но и двамата бяха категорични, че в бъдеще смятат да превърнат този спорт от хоби в професия. На нас пък не ни остава нищо друго освен да им пожелаем успех в това начинание.

 

Силвия Тачева, 11и клас

Back to top button