Ние не сме най-модерни, но по-модерни от нас няма

Познати са ви тези снимки, нали? Те са от импровизираното ревю на ученическото облекло, което непрофесионални, но точно толкова красиви, елегантни и пластични манекени дефилираха под ръкоплясканията на учениците из коридорите на училището. Видяхме предложените модели и сега всеки от нас се пита какво ще правим оттук нататък, това ли ще са униформите, могат ли да се променят още, ако някой, след като ги е видял, му хрумне по-добра идея… И тъй като нашата задача като вестникари е да ви носим актуална информация, ние я потърсихме в среща с директора на училището Димитър Митев.. Попитахме всичко, което нас интересува. Прочетете и питайте и вие всичко, каквото ние сме пропуснали – на познатия ви адрес el_vestnik@abv.bg изпращайте своите въпроси, а ние ще ви осигурим отговорите своевременно. Дори няма да чакаме следващия брой.

 

– Господин Митев, какво включва училищното облекло?

 – Това, което дотук е направено като избор и каквото очакваме, са два модела поли за момичетата и панталон, две ризи с къс и дълъг ръкав. За момчетата панталон и също два вида ризи. Всичко това от дънков плат, за да е удобно за ежедневно облекло. Връхна дреха, която става за късна есен, ранна пролет, тип суитшърт. За да бъде завършено, чакаме предложение за модел на пуловер без ръкави. И като аксесоар шалче за девойките и вратовръзки за младежите, където може би ще бъде щампован знакът на училището.

– Как точно, по какъв механизъм, ще се въведе училищното облекло?

– В никакъв случай с моя заповед. Трябва да го почувствате и тези, които наистина го усетят, ще бъдат първите, от които ще тръгне облеклото. Сигурен съм, че времето ще го наложи, когато учениците наистина почувстват, че това е гордост и ги отличава като наши ученици. Както са казали хората: „Насила хубост не става.“

– Какви са цените на облеклото?

– Първо трябва да се види броят на желаещите, за да се определи точно цената. Предложената оферта е между 25-30лв. за полите, панталоните и ризите на съответния модел, а суитшърът е 54-56лв.

– От кои класове ще се въведе?

– Отзивите от импровизираните ревюта, които направихте по коридорите и в двете смени, са различни. Никога не съм очаквал на сто процента, че всички ще кажат: „Ех, колко е хубаво!“. Винаги ще има и критици. Мисля си, че инициативата може да тръгне от пети до дванадесети клас. За учениците от първи до четвърти клас върви проучване, заедно с родителите, да предложим хубави модели, тип анцуг, които ще бъдат по-удобни за игра. Ако направим тези модели и те се харесат и на по-големите ученици, защо не да имат и това. На екипа ще има емблема на училището, а на гърба – името на училището.

– По какъв начин ще се вземат мерките за тези, които желаят?

– По-трудно е това, което правим в момента – да се изберат моделите и материите, всичко друго е въпрос на организация. Предварителните разговори с фирмата са, че когато сме готови, когато са ясни първите желаещи, ще се сформира екип от техни специалисти, които ще дойдат в училище и ще вземат съответните мерки.

– Могат ли да се правят комбинации с наши дрехи?

– Могат да се правят комбинации. Нито аз, нито охраната ще стоим на входа да проверяваме. С течение на времето ще видите, че няма да ви прави впечатление, щом е удобно и ви харесва.

– Не мислите ли, че ако са по желание, по-малко хора ще си закупят?

– Опитът ми показва, че когато нещо не се прави задължително, а го правим съвместно, ще даде по-добър резултат. Тук не е въпросът да правим бизнеса на фирмата. Аз не мога да разполагам с парите на родителите ви. Училищното облекло не е, за да ви прави еднакви в мисленето, то е като емблема. 

– Смятате ли, че моделите са подходящи за хора с различни телосложения?

– Това е въпрос към специалистите. Затова има избор от две поли. Единият модел при момичетата не е подходящ за всички, затова има и трети вариант – панталон. Надявам се да няма желаещи от момчетата за поли. (смее се)

– Свободен ли изборът на момичетата между двата модела или зависи от сезона?

– И двете. Ние правим избор на облекло, което вие ще носите. Чрез него се решава въпросът, който всички момичета си задават: „С какво да се облека днес?“.

– Който желае да си закупи училищно облекло, как да го направи?

– Декларация, която всеки отделно ще попълни заедно със своите родители. Ще бъдат записани всички елементи на облеклото за момчетата и момичетата поотделно. Всеки ще отбележи какво желае да закупи. Може вие също да дадете предложение как да стане, ако имате по-добра идея.

– Откога ще се въведе?

– Моето желание е от април, най-късно след априлската ваканция, да се приеме идеята и да се носят. Възможно е, ако успеем до средата на февруари да подготвим окончателните модели и да се вземат мерки на желаещите.

Вилия Георгиева 10л
Преслава Йорданова 10л

 

uni2

uni3

uni4

uni5

uni6

Back to top button