Незабравима екскурзия в града на българския дух

В навечерието на завършването на учебната година ученици от 3а и 3б клас от СУ „Иван Вазов“, гр. Плевен посетиха старопрестолния град Търново – носител на едно величие от миналото, което ги караше по време на цялата екскурзия да се чувстат горди потомци на славната ни история!

Първа спирка на малките екскурзианти в Търновград бе най-популярната забележителност – крепостта Царевец. В нея те влязоха през три порти. Пред първата децата видяха останки от подвижния дървен мост. На втората врата забелязаха отбранителна кула. От разказа на екскурзовода учениците научиха интересен факт, че тези, които успявали да преминат през първите две порти, били посрещани със стрели от кулата на третата порта, изстрелвани с арбалети. Тук групата се срещна с миналото на България и историята на нейните славни царе. Малките ученици видяха бойното снаряжение на нашите предци през Средновековието. На третокласниците им бе показана  и реставрираната Балдуинова кула, където е бил заточен плененият от Калоян латински император Балдуин Фландърски. Те посетиха възстановената Патриаршеска църква, върху чиито стени отвътре бе изобразена българската средновековна история. Отвисоко, където се намира внушителната сграда на Патриаршията, децата с поглед и с помощта на далекогледите видяха като на длан града с накацалите по стръмните хълмове къщички, които се оглеждаха във водите на река Янтра. В далечината се забелязаха величествения паметник на Патриарх Евтимий.

Екскурзиантите посетиха единствения Музей на восъчните фигури на Балканския полуостров – Мултимедиен посетителски център „Царев Търновград“. Прекрачвайки прага му, те имаха възможност да се срещнат „очи в очи” с изработените скулптурни фигури на владетели, на боляри, на обикновени хора от народа, на духовниците и на занаятчиите. Децата видяха пресъздадени реалистични битови сцени и възстановки на исторически събития от живота на Второто българско царство. Третокласниците се запознаха с някогашните занаяти, като грънчарство, ковачество, сечене на монети, строителство… Вазовските ученици не бяха затруднени и единодушни бяха в отговорите си – познаха фигурите на царете от династията Асеневци (цар Калоян и цар Иван Асен II), с техните автентични костюми и сред стенописите. Разбраха, че образите им са изработени от специален силикон, използван в киното и наподобяващ човешка кожа.

Дойде време за най-паметния миг от екскурзията. Малките ученици се пренесоха в епохата на Възраждането в музей „Възраждане и Учредително събрание“, сграда – строена от прочутия майстор Колю Фичето. Изплуваха знанията им от подготовката на националното състезание „Моята родина“. Разгледаха възстановката на проведеното след Освобождението, през 1879 година, в Търново Учредително събрание. Разбраха, че това е мястото, където се изработва и подписва Търновската конституция. Вазовските туристи видяха музейните експонати и портретите на видните личности, свързани с Учредителното събрание. Във възстановената зала, в която е проведено Учредителното събрание в Търново през 1879 г., поставило основите в развитието на съвременна България, третокласниците получиха своите свидетелства за завършен трети клас. Направиха се снимки и се чуха емоционални възгласи „Ура, вече сме четвъртокласници!“

Престояха най-забавните моменти от екскурзията. Разходката продължи по Самоводската чаршия. За учениците тя беше красива тясна уличка в старата част на града. Те най-много се впечатлиха от множеството сувенири, ръчно изработени. Някои от децата си купиха от тях за спомен. Учениците надникнаха в грънчарската, кожухарската и резбарската работилница, но най-голям интерес предизвика шекерджийницата. Част от децата си избраха захарни изделия. За награда те получиха сладолед. В една от пресечките на Самоводската чаршия отдалеч зърнаха къщата на писателя Емилиян Станев, също роден в Търново.

В края на образователно-възпитателната разходка вазовската група посети открития музей-парк с исторически миниатюри „Търновград – духът на хилядолетната история“. Толкова възторжени викове на децата се чуваха в парка, като видяха и узнаха за красиви и известни места, намиращи се във всички краища на България.  В парка фигурите са не по-високи от два метра и са направени от специална пластмаса, която издържа на дъжд, сняг, слънце… Историческата тема беше засегната с паметника на връх Шипка, Асеновата крепост, Царевец, Панорамата „Плевенска епопея“… Имаше макети на  Народното събрание и Народния театър „Иван Вазов“ – над 40 миниатюрни експонати. В подножието на крепостта „Царевец“, където е разположен парка, сякаш бяха докарани морето с пристанището на Варна, Побитите камъни,  Розовата долина, летище, ж.п. гара…

Учениците от 3а и 3б клас  и техните ръководители Стефанова и Ненчева се пренесоха  назад във времето,  в старата столица на България – Велико Търново, град, съхранил цялото си величие и история. Посещението в живописния град потопи бъдещите четвъртокласници в света на българския дух, съхранен от вековете, обогати ги с нови знания и незабравими преживявания.

Back to top button