Национално състезание по История на България

На 24 септемри 2015г. В СОУ „Иван Вазов“ град Плевен се проведе финалният дистанционен кръг на Националното състезание по история на България,организирано от Педагогическа асоциация „Образование без граници“ – град Стара Загора

Състезанието включваше три отделни дистанционни кръга, които бяха по следните теми: I-ви „Славяни и прабългари. Създаване на българската държава“; II-ри „Българската култура през Възраждането.“; III-ти „Войни за национално обединение.“ Много български деца изявиха желание да покажат своите знания за българската история. Едни от тези прекрасни и умни ученици бяха от СОУ „Иван Вазов“ гр.Певен. Те представиха не само нашето училище, но и града ни. В трите кръга завоюваха много грамоти, златни, сребърни и бронзови медали. Всеки дистанционен кръг се провеждаше в училище, като всяко дете в рамките на 45 минути решава тест от 20 въпроса за своята определена възрастова група. Състезанието беше за деца 2-7 клас. Нашето училище бе представено от 5-ти и 6-ти клас. В тестовете имаше много интересни въпроси – откъси от популярни стихотворения,питания за поети, царе, будители, борци за свобода. С помощта на тази надпревара децата не само показаха своите знания, но и придобиха нови.
Финалът бе проведен на 4 септември 2015г. в град Казанлък. За да можеш да се явиш, трябва да имаш поне един медал от трите кръга. Но, за съжаление, нашите ученици не успяха да се информират и не се явиха. Впоследствие, организаторите решиха,че поради явяването на такъв малък брой от класиралите се, могат да направят и финален дистанционен кръг. Като чуха новината, само девет от нашите класирани ученици изявиха желанието да се явят на този кръг. Този път имаха на разположение 60 минути отново за 20 въпроса. Нямаше определени теми въпросите бяха сравнително лесни и подбрани и съобразени с изученото. При теста за 5-ти клас преобладаваха въпросите от периода на създаването на българската държава, а на 6-ти от „Българската култура през Възраждането“ и „Войните за национално обединение“. Учениците използваха своите знания от миналата година и се справиха и с това препятствие.
Явилите се се класираха на 1-во и 2-ро място за възрастова група. Златните ни медалисти са: Александра Станчева, Владимира Височкова и Венета Ташкова от 6б клас; Пресиян Михайлов от 6а клас; Анджела Тодорова и Елица Цончева от 7ж клас и Теодора Йорданова от 7а клас. Сребърните ни отличия завоюваха Теодора Томова от 7б клас и Даяна Пенкова от 7а клас. Всички получиха и грамоти.
Нека благодарим на тези прекрасни деца,техните родителите и преподаватели за усилията и труда, които положиха в това състезание. За представянето на нашето училище и име в цяла България!!!
Нека им пожелаем същия успех и занапред.
Благодарим ви отново!!!

 

Даяна Пенкова 7а клас

Back to top button