Нашият вестник „В@з Буки Веди” – най-добрият в страната

Седмият национален конкурс за ученическа журналистика отсъди първо място за „В@з Буки Веди”
В края на миналата седмица приключи Седмият национален ученически конкурс за литературно творчество и журналистика „Стоян Михайловски“.

Ежегодно град Русе събира малки и големи таланти, колективни и индивидуални творци, за да покажем на България, че българската култура не е забравена, че българското слово е живо и провокира младите хора. Статутът на конкурса позволява да участват ученици от II до XII клас със свое творчество – поезия, проза, журналистически текстове в различни жанрове и форми.

Темите в тазгодишното издание бяха „Приятел в нужда се познава“ – за литературно творчество и „Доброволчеството – кауза и мисия“ – журналистика. Целите на такъв тип творческа надпревара са развитие на човешкия талант, укрепване на общочовешките ценности, надграждане на знания в различни области, разрастване на писмената култура и грамотност, подобряване на качества като отговорност, уважение, толерантност.

Нашият училищен вестник, който добре познавате – „В@з Буки Веди”, участва за втори път в конкурса. През миналата учебна година ние бяхме удостоени с трета награда, която едновременно ни зарадва и малко огорчи. Какви бяха нашите мисли преди, по време и след награждаването, споделихме на страниците на вестника си. Не се поколебахме да се срещнем и с журито и да поговорим за това, когато отидохме в Русе да получим наградата си. Огорчението не ни попречи обаче да издадем още пет броя, които не отстъпваха по нищо на досегашните, а в много отношения, по наша преценка, дори ги превъзхождаха.

Тази година трябваше да представим в конкурса 3 броя на вестника, издадени в периода септември 2013 – септември 2014 година. Жури с председател доцент д-р Руси Русев, преподавател в РУ „Ангел Кънчев” и ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” е оценявало вестниците и в свое заседание на 22 октомври е класирало най-добрите. Тяхната преценка отсъди на първо място сред всички ученически вестници в страната „В@з Буки Веди”. Много се радваме, че трудът ни бе оценен подобаващо и колективната ни работа даде такъв резултат. Искаме да отбележим, че това е единственият форум в България за ученическа журналистика и на нас не ни е известна друга форма, в която да се съизмерваме с наши връстници. Конкурсът за литературно творчество и журналистика „Стоян Михайловски” е вписан и в Културния календар на община Русе и в Националния календар на Министерството на културата.

Тържествената церемония по награждаването на първенците ще се проведе в Русе точно на 1 ноември, за да събере в Деня на духовността най-заслужилите млади творци. Очакваме я с нетърпение, когато ще вземем своята статуетка, която заслужаваме. След това ще ви разкажем за преживяванията си в следващия брой на вестника.

 

Back to top button