Нашето участие в Световната седмица по предприемачество

За първа година президентът на Република България стана патрон на Световната седмица по предприемачество (12-18 ноември 2012 г.). Домакин на Седмицата за страната ни беше „Джуниър Ачийвмънт” – България, като тази година партньори бяха Franchising.bg, StartUP и Sofia Architecture Week. В рамките на 7 дни бяха организирани над 140 събития, в които се включиха над 5000 младежи от цялата страна. Инициативата се организира за 5-а поредна година у нас.

Традиционно участваха и малките предприемачи от 2б и 4д клас с демонстрационни уроци. Посетиха ги учители и старши инспектор по начално образование Елисавета Сергеева. Второкласниците гледаха филм за семейството и откриваха общите интереси – заедно празнуват, решават проблеми, почистват и се радват . Чрез игра се групираха и демонстрираха различни семейства. Работиха в дневниците и откриваха членовете на едно и също семейство по признаци, които изброяваха в началото на урока. Забавляваха се като редиха пъзел на дъската с надпис „Аз обичам моето семейство“. В игрите с интерес се включваха и гостите на урока, и доброволецът Румяна Харалампиева, майка на Палменна от същия клас.
Накрая отново гледаха филм – подарък от учителката им Евелина Ницова, който показа семейните снимки на всяко дете от 2б клас..
Четвъртокласниците се  включиха  с производство на понички за фирма „Сладки „О” понички“. Тяхната учителка  Милена Борисова им предложи две стратегии на производство – индивидуално и на поточна линия. Убедиха се сами, че работата в екип е по-успешна и печеливша. Смесваха брашно, яйца , мляко и поставяха конфитюр за пълнеж. Екипът по качествения контрол стриктно следеше за качеството на продуктите и не допускаше дефектни понички. И всичко това благодарение на програмите на „Джуниър Ачийвмънт” и материалите, които са адаптирани за българското училище. Мозъчната атака в края на часа успя да изненада учениците и да предизвика техните емоции. Когато чуха въпроса „Какви професии ще има след сто години?“, те реагираха спонтанно, но бързо заваляха отговори – шофьори на звездолети, производители на летателни автомобили, търсачи на паралелни светове, междупланетни магазини и още много въображаеми професии, които ще представят в свои съчинения. И въпреки че поничките ни засега са само от хартия, продължаваме с идеята, че предприемачеството е повече от това да имаш бизнес – то е начин на мислене и действие, емоционален статус, път към успеха.

 

 Видео

junior week2 junior week3 junior week4
Back to top button