Най-добри в изкуството за пореден път

Макар краят на учебната година да приближава за някои, други продължават да се трудят все така усилено. Освен академичните и спортни постижения, с които училището ни може да се похвали, в последните месеци се прибави и активната дейсност в областта на изкуството, и по-точно участието на наши съученици в Националния ученически конкурс „Бог е любов”. Независимо от конкуренцията, с която се сблъскаха вазовци, резултатите от областния кръг на творческата надпревара са повече от отлични.

 

Темата на тазгодишното четиринадесетото издание на конкурса беше “Любов и милосърдие”. Всички, проявяващи интерес, имаха възможност да се включат с рисунка, поезия, разказ, есе или приложно изкуство по техен избор. Според регламента конкурса бе разделен на два етапа. В първия училищата от различните общини, райони и области изпращат творбите до регионалните инспектори по образованието, а там областна комисия определя трите най-добри произведения в съответните възрастови групи: 1-2 клас, 3-4 клас, 5-6 клас, 7-8 клас, 9-10 клас и 11-12 клас. Във втория етап- до 30 април, учениците, заели първи места в отделните направления и възрастови групи, биват оценени от регионалния инспекторат по образованието. Избраните творби и техните автори ще бъдат наградени на тържествена церемония през месец юни.
Тъй като възрастовите категории са от 1 до 12 клас, поле за изява бе дадено на много участници, но едва няколко се откроиха достатъчно, за да грабнат призовите места. С гордост можем да заявим, че трето, второ и две първи места отидоха съответно при вазовките Димана Ламбрева от 5б клас, Христина Съйкова – 6е, Снежана Антонова – 7ж и Ема Иванова – 10з. Те не само показаха забележителен талант в изобразителното изкуство, но и достойно представиха и г-жа Росица Симова, тяхната учителка по изобразително изкуство, която активно е насърчила участието им както в този, така и в други конкурси.
Успехите обаче не свършват дотук. Друг особено изявен художник е Александър Христов от 5а клас, който спечели призовото трето място във втора възрастова група на осмия Национален конкурс за детска рисунка “Под дъгата на детството”. Провелият се в град Сандански конкурс, има за цел да стимулира деца с изявен талант, и да ги накара да творят на теми като културното наследство на България, опазването на околното среда и правата на детето. Още по-впечатляващ е фактът, че Александър може да се похвали и с цяла колеция от награди и в други най-различни области, сред които трето място на конкурса “Пчеларството – Екология и плодородие, пчелния мед- здраве и дълголетие”, сребърен медал от есенно издение на “Математика без граници”, бронзов медал от коледно математическо състезание, бронзов медал от пролетно издание на “Математика без граници” и трето място в “Европейско кенгуру”. Заслуги за постиженията в математиката отдаваме на неговото постоянство и трудолюбие, а постиженията в изкуството се дължат до голяма степен на г-жа Симова, която е и негова преподавателка.
Не ни остава нищо друго, освен да пожелаем на всички наградени много бъдещи успехи и късмет.

 

Виктория Якимова, 11з клас

Back to top button