На работна визита в Полша, „Пътуване между културите”

Четирима ученици и двама преподаватели представят училището ни в третата мобилност от проекта „Пътуване между културите”
Участниците в работната визита в Полша от 20 до 24 февруари бяха избрани сред най-активните в предварителната подготовка за гостуването ни в Испания през декември миналата година и по време на домакинството ни през май 2011 година. Втората селекция открои най-добре владеещите английски език. От 7 ученици, явили се на събеседването на английски език, където трябваше да се покажат общи познания за Полша, мотивация за участие, събитие от българската история с важно значение за Европа, бяха избрани четирима.

За Полша заминават Весела Маринишева от 9л, Севда Маркова от 11м, Ниляй Метинова от 10з и Иво Колев от 10з. Ръководители на групата са Мариела Тодорова, преподавател по английски език, и Надя Тодорова, преподавател в начален курс и хореограф. По предварителни указания на страната домакин в Полша ще се работи по две основни теми. Всяка група трябва да предложи начини за рекламиране и популяризиране на решенията, взети на срещата в Испания по проблемите, които се обсъждаха там – безработица, алкохол и наркотици, миграции, младежта. Нашите ученици подготвиха раппесен с тези решения. По текста работиха Севда и Весела. Втората тема е събитие от българската история, оказало положително влияние върху Европа. Трябва да се изготвят презентации от участниците. Групата се спря на отблъскването на арабите от хан Тервел(717-718) и създаването на славянската писменост. Групата тръгна на 20 февруари, ще лети със самолет до старата столица Краков, а оттам – с автобус до Ополе, градът, в който ще гостуваме. Това е информацията за визитата до редакционното приключване на броя.
Припомняме, че СОУ”Иван Вазов” работи по проекта „Пътуване между културите” вече втора година. Досега гостувахме в Словакия и Испания, а през пролетта на 2011 година бяхме гостоприемни домакини на международната група. Следващата дестинация е Холандия. Проектът ще приключи през септември 2012 година.
В@з Буки Веди

Запознайте се

Весела Маринишева от 9л клас

В свободното си време обича да се занимава с училищния вестник, да танцува, да се разхожда сред природата и да бъде с приятелите си.
С нетърпение очаква да се види с приятелката си Аниешка и да разгледа страната й. Надява се да бъде забавно и смята, че има какво да научи от това пътуване. Освен това ми сподели, че Аниешка почти не е яла от българската ни кухня. И тъй като знае, че Полша е страната на наденичките и шунката, предполага, че ще й се наложи да ги опита, въпреки че това ще бъде неприятно (тя е вегетарианка).

Ниляй Метинова от 10з клас

Обича да слуша музика и да излиза с приятели.
Любопитно й е какво учат в Полша връстниците й, как се обличат, каква музика слушат и с какво се занимават през свободното си време. И въпреки че тръгва с голямо притеснение за това, как ще представи училището ни, се надява да бъде едно неповторимо изживяване.

Иво Колев от 10з клас

Занимава се с народни танци и обича да свири на китара. Освен това си пада по различните спортове.
Надява се чрез това пътуване да се запознае както с културата на страната, така и да се срещне с много нови хора, с които да завърже приятелства.

Севда Маркова от 11м клас

Обича да чете, да гледа телевизия, да “седи” пред компютъра и да пътува, въпреки че рядко й се случва. Занимава се с рисуване и писане и както всеки нормален тийнейджър, не харесва особено училището.
Заминава с големи очаквания и надежди да създаде нови приятелства.

С четиримата разговаря Ралица Георгиева 9л

polsha1 polsha1 polsha1 polsha1

Back to top button