На екскурзия във „Велик“ град с история и традиции

В слънчев есенен ден 4в, 4г, 4д, 4е клас и техните класни ръководители Коцева, Лишкова, Георгиева, Тодорова пристигнаха в старата ни столица, красив и възвишен град като височините, на които е разположен – Търново, бил над 200 години българска столица.

Екскурзиантите първо посветиха  разходката си на Царевец. Там се пренeсоха в миналото. Екскурзоводите от туристическата фирма „Вист“ разказаха на любознателните ученици за величествената крепост, която е била столица на Втората българска държава, след като братята Асен и Петър оглавяват въстанието срещу византийската власт. Показаха на децата и хълма Трапезица, който на времето е бил средище на духовността на държавата по онова време. Разкриха им, че там са намерени множество църкви, че там са живеели най-богатите и знатни хора. Трапезица и Царевец били сърцето на столичния Търновград. Посещавайки дворцовия комплекс на владетелската династия Асеневци, гидовете споделиха, че двата хълма са били свързани с мост. Малките туристи го търсеха с поглед, но за съжаление той вече не съществува. Децата се развълнуваха, когато туроператорът показа и третия хълм, на който е разположен Старопрестолният град – Света гора. Там в подножието му днес се намира Великотърновският университет и отдалеч се виждаше впечатляващата склуптурна фигура на Патриарх Евтимий. Вазовчетата си припомниха легендата за духовника и една четвъртокласничка я сподели отново пред съучениците си. В крепостта на хълма Царевец групите посетиха и Патриаршеската църква, в която стенописите говореха за възхода и падението на Второто българско царство. Сред четвъртокласниците имаше и малки екскурзоводи – Цветослав Резашки и Александър Стефанов, които се бяха подготвили много подробно да разкажат за Царевец, който се е съхранил през вековете и е оценен като изключително културно наследство.

Учениците  бяха силно развълнувани, посещавайки Мултимедиен център „Царевград Търнов“, където те за пореден път се докоснаха до историята на България. Историческите личности на Второто българско царство и хората, изваяни като скулптури от восък и силикон бяха толкова реално сътворени, че за миг се питаш дали не си живял в онези паметни векове. Видяха историческите личности през Средновековието – великия Цар Калоян, цар Иван Асен II и царица Ирина Комнина… Изключителен и вълнуващ момент беше сцената на пленяването на Балдуин от цар Калоян. С любопитство разгледаха оръжейната, където видяха изложени всякакви оръжия от средновековието – лъкове, копия, щитове, боздугани, мечове, арбалети… Гледаха с интерес как се секат монети по времето на цар Иван Асен II. Уредниците на музея разрешиха на учениците да си направят снимка именно там, което почти не се случва. Но нали вазовци знаеха как да се държат и колко много знаят, затова спечелиха сърцата им!

Децата, движейки се по калдъръмена уличка, усетиха духа на Самоводската чаршия, посетиха дюкяните и занаятчийските работилници. Закупиха подаръци за близки и приятели. За туристите представляваха интерес и стари къщи-паметници на културата, като Къщата с маймунката, строена от Колю Фичето и къщата-музей на Емилиян Станев.

От височините на Велико Търново вазовци видяха паметника на Асеневци – 4 велики царе – Асен, Петър, Калоян, Ив.Асен II. Макар и отдалеч, четвъртокласниците почувстваха силата на владетелите и се насладиха на великолепна панорама. Най-впечатляващ за тях бе мечът, символ на мощ и възход.

В музея “Възраждане и Учредително събрание” във Велико Търново малките ученици разгледаха портрети на видни личности, които са участвали в борбите за освобождение и затова са били затворени от турските власти. След това са съдени в сградата на Учредителното събрание, която по това време е била конак. Разгледаха документи и предмети от епохата на Възраждането, свързани с архитектурата, строителството и зараждането на фабричното производство. Вниманието им грабнаха предмети и документи, представящи най-важните моменти от национално-освободителната борба, както и залата, в която е проведено Учредителното събрание в Търново през 1879 г., поставило основите в развитието на съвременна България.

За Велико Търново – град със славна история, град с български дух, град с традиции учениците от 4г, 4д, 4е клас написаха прекрасни съчинения по преживяване, учениците от 4в клас направиха презентации, а 4г клас представиха екскурзията и на постери. На екскурзията до „Великия“ Търновград имаше приятни емоции и както децата заключиха в своите съчинения – „Екскурзията беше вълнуваща, впечатляваща, незабравима!“

Back to top button