Мястото на книгата в IT технологията

По повод 150-годишнината от рождението на най-чететения автор в световен мащаб – Ридиард Киплинг, се проведе инициатива под наслов „Мястото на книгата в IT технологията”. Водещ на мероприятието в интерактивната зала „Европа” бе литературният критик и журналист Пламен Тотев, основател на издателска къща „Персей”. Седмокласниците от „а”, „б”, ”в”, ”г” и „е” паралелки отправиха своите благодарности и поздравления към него, възхищавайки се на литературното му майсторство и творчество. Вазовците имаха възможността да се запознаят по-обстойно с живота и произведенията на британския поет и писател

. Представената им презентация съдържаше интересни биографични данни за автора. Роден през 1865 година в Бомбай, едва на 16 години той издава първия си стихотворен сборник. Интересно за тях бе да научат, че това е единственият автор до ден днешен, който толкова млад е отличен с Нобелов лауреат за литература – награда, която получава на 42-годишна възраст. До 1907 година, Киплинг създава, 4 романа,стотици стихотворения, 17 тома с разкази. Едни от най-бележитите му произведения, плод на безграничното му майсторство, са „Книга за джунглата, (1894), “Ким” (1902), “Ирландската стража във Великата война” (1923) и автобиографията “Нещо за мен”(1936). Век и половина след раждането на този знаменит писател, неговата палитра от произведения все още остава трайни следи в съзнанието на малки и големи читатели.

По този повод господин Пламен Тотев представи на седмокласниците книгата „Пакостникът Пък”, която „Персей” издава за първи път на български език по случай 150 години от рождението на британския автор. Това е един фентъзи роман, жанр, който както самият Пламен Тотев споделя, е един от най-популярните днес сред подрастващите тийнейджъри. Главният герой е елфчето Пък, Шекспировият герой от комедията „Сън в лятна нощ”, чиито пакости са двигател на сюжетното действие. Тази книга съдържа много митологични истории и легенди, свързани с миналото на Англия. Тя пренася читателя в един вълшебен свят, в който смехът и забавлението са постоянни спътници от първата до последната страница.

Идеята за „малко, кафяво, широкоплещесто човече с остри уши, чип нос, дръпнати сини очи и усмивка, която разполовяваше луничавото му лице.“ и неговите приключения определено заплени седмокласниците на госпожа Циклама Иванова. След краткото представяне на книгата от Пламен Тотев, вазовците имаха възможността да му зададат различни интересни въпроси, които вълнуват новото поколение – за миналото, за тайните общества в света, за книгите или за извънземния разум. „Тези контакти не са от сега или от бъдещето, а още от времето на египтяните. Това е една много интересна и увлекателна тема. Ще се забавлявате с това”, сподели литературният критик.

Седмокласниците бяха наистина развълнувани и въодушевлени от тази среща. Господин Тотев, за нас беше истинско удоволствие! Благодарим Ви!

 

Виктория Йорданова 10б клас

Back to top button