„Млади възрожденци“ са поканени на национална среща в столицата

Нашите съученици от клуб „Млади възрожденци“ бяха поканени да участват в първата национална среща на клубовете от цяла България. Събитието ще се проведе на 21 февруари в столицата- София, под егидата на вицепрезидента г-жа Маргарита Попова.
Както може би си спомняте в СОУ „Иван Вазов“ ученическият клуб „Млади възрожденци“ бе учреден още в края на октомври месец миналата година. Ще ви припомним, че сдружението е с историческа насоченост, дейностите му са разнообразни и увлекателни, а участието е по желание. Членовете на клуба всеки месец имат сбирки, които се провеждат на различни места, и дискутират по историята и развитието на държавата. Клубът може да се похвали вече с няколко реализирани занимания, сред които е и създаването на филм, посветен на Априлското въстание.

 

Идеята да вдъхнат живот на историческото събитие бе на Валерия Руменова Валериева, Жанин Фахд Ал-Шаргаби, Изабел Петрова Велковска, Йоанна Мирославова Иванова, Мелиса Валентинова Герганова, Михаела Анатолиева Александрова (8б), Павла Милославова Манова (7а) и Калоян Симеонов Петранов (6а). Те бяха и актьори, и режисьори, и оператори на своя филм.
Никол Бориславова Михова и Теодора Йорданова Йорданова от 6а клас също предприеха едно творческо предизвикателство. Двете шестокласнички обединиха усилията си, за да създадат „Албум на българските патриоти“. Произведението им събира в едно книжно тяло информация за значими исторически личности и събития и представлява интересно четиво. Оформлението и цялостният вид на албума също са на ниво и привличат вниманието.
Други членове на клуба пък се заеха с благотворителна дейност. Това бяха Асен Танев, Виктория Сиклемова, Михаела Блъскова, Михаела Линкова и Павлена Кирова от 6в клас. По Коледа те организираха базар и продаваха празнични картички, късметчета и гривни. С малка помощ от техния клас, младите възрожденци събраха немалката сума от 103 лева. С парите учениците закупиха продукти за основните битови нужди на многодетно семейство от град Славяново.
Иванна Божидарова Андреева от 7б клас пък е сътворила образователна презентация. В нея тя разказва за Данаил Попов- „първата ръка“ на Апостола, и мястото на Плевен във Вътрешната революционна организация на Левски. Момичето е заложило на опростен и изчистен дизайн и презентацията, разбира се, е безупречна.
Тези и още ученици, които досега са участвали с някакъв проект, лично творчество или благотворителност в дейността на клуба „Млади възрожденци“, спечелиха възможността да участват в националната среща в София. Учениците ще се срещнат с Маргарита Попова, Божидар Димитров и други известни личности. Разноските по пътуването се поемат от председателя на Общобългарския комитет “Васил Левски“- Васил Василев.
Срещата ще се проведе в Националния исторически музей и ще трае 3 часа- от 11 до 14 часа. Организаторите са подготвили изненади и се очаква събитието да е вълнуващо.
Разбира се, ние веднага ще ви информираме как е протекла срещата. До тогава обаче не ни остава друго освен да пожелаем на участниците приятно пътуване и успешни срещи.

 

Силвия Тачева, 11и клас

Back to top button