Мисия „Родолюбие“ – възможна за младите възрожденци от СУ „Иван Вазов“

Най-малките членове на клуб „Млади възрожденци“, Общобългарски комитет „Васил Левски” към СУ „Иван Вазов“, третокласниците, по повод 146 години от безкрая  на Апостола се проявяваха и през втория учебен срок като истински родолюбци. Членовете на клуба знаят и помнят един от заветите на Левски „Дела трябват, а не думи!“ Те увличат съучениците си и започват да се редят дейности след дейности и става цяла приказка по родолюбие. Месец февруари позволи на младите върожденци от трети клас  да възкресят спомена за Левски.  Животът и делото на Апостола на свободата оживя в стихове, песни,  рисунки, в предварително обявени състезания, съвместна работа с институциите – библиотека, РИМ и ЦРД.

Патриотичните групи на третокласниците изготвиха и поставихав класните стаи и във фойето на училището постери, оформен кът с книга, малки книжки, изработени игри „Домино“ и „Пъзели“, посветени на големия идеолог и неуморен организатор на българската национална революция.

В класната стая на IIIб се проведе патриотичен рецитал,  посветен на България и великите й синове. Той  развълнува всички присъстващи родители в журито и напомни за красивата ни родина, както и за святото дело на националните ни герои.

В памет на Апостола се проведе между всички третокласници състезание по български език под надслов: „Обичам те , българско слово, със заветите на Апостола“ – имаше текст за четене с разбиране, изпълниха се интересни и забавни литературни и езикови задачи, описваха Левски по външен вид, изтъкваха неговите качества и създадоха текст с реалния образ на Дякона. Разсъждаваха върху думите: „Ако спечеля, печеля за цял народ — ако загубя, губя само мене си.“  Победителите на призовите места получиха грамоти, патриотични малки наградки и календар за 2019 година, подарен от Общобългарски комитет Левски.

Участниците от клуб „Млади възрожденци“ възкресяват през втория учебен срок българските традиционни празници – Баба Марта и Великден.  Първите им помощници са с служителите в РИМ – отдел „Етнография – традиционен бит и култура и ЦРД. Възможност за приятно творческо сътрудничество събра в Центъра за работа с деца учители и ученици, сред които имаше участници от клуб „Млади възрожденци“.  Творческа работилница бе под ръководството на госпожа Даниела Иванова към ЦУТНТ. Тя отдавна е приятел на сръчковците от училището и много от учениците я познаха.  Те я впечатлиха с много знания за празниците. Младите възрожденци от трети клас взеха урок по родолюбие в Панорама „Плевенска епопея 1877 година“.

В Националната програма „Четяща България“ и „Походът на книгите“ с интересните си инициативи се включва Регионална библиотека „Христо Смирненски“, много читатели и  вазовските третокласници от клуб „Млади възрожденци“ . Срещите с книгите на Йордан Радичков и Радостина Николова бяха най-наситени на 11, 12, 22 април… Желанието на организаторите бе да привлекат колкото се може повече ученици, съмишленици към каузата да се чете. За вазовските възпитаници няма невъзможна мисия и дадоха старт на маратонското четене по случай 90 годишнина от рождението на Йордан Радичков. Библиотечните служители предпочитат да работят с вазовските ученици, защото в тях гори пламъкчето от завета, който ни завещава Апостола: „Времето е в нас и ние сме във времето“. В  в детския читателски клуб се проведе – състезание по четене между отборите “Жабчета“ – „Врабчовци“, викторина, презентация, забавни литературни и езикови игри. Третокласниците се превъплатиха артистично в какви ли не герои.

В Арт залата на РБ „Христо Смирненски” – Плевен бе закрит XIV Национален маратон на четенето, 2019 година със срещата на третокласници от клуб „Млади възрожденци“ към СУ “Иван Вазов“ с младата и талантлива детска писателка Радостина Николова – двукратен носител на Националната награда „Бисерче вълшебно”. Те впечатлиха писателката с многобройните си умни въпроси. Получи се интересен и активен диалог – писател и заинтригуващи читатели.

А в математическите състезания „младите вазовски възрожденци“ са неповторими.  Призовите места са на всяко математическо състезание.  Отново медали, отново грамоти до следващата битка с числата и логическите загадки.

Впечатляващо бе участието на учениците от вазовския клуб „Млади възрожденци“  в националното състезание „Моята родина“.  Организацията в най-голямото училище в областта се дължи на ръководителя на клуба Биляна Ангелова. Преминавайки успешно през два дигитални кръга, 28 родолююбиви участници стигнаха до финала. Състезанието се проведе в град Стара Загора.  Пътят на победата  на родолюбивите ни ученици бе подплатена със сериозна допълнителна подготовка и по темата: „Учредително събрание 1879 година“. На цветния празник, 21 април, в Регионален исторически музей – Стара Загора  бяха наградени носителите на медали и купи. Какво се случи? – Вазовските възрожденци обраха медалите и купите. Равносметката е: 24 медали, 6 купи и 4 човека са на крачка от призовите места – четвърто. Златните медалисти получиха специален подарък от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева – книгата „140 години Народно събрание“. Носителите на купи получиха и книгата „50–те светини, пред които се прекланя всеки българин“ от издателска къща „Труд“.

Шампион сред шампионите получи наградата на Кмета на община Стара Загора. Тя е за най-добрия участник – носител на златен медал и купа за първо място с най-голям общ сбор точки от трите кръга и  най-малко време за решаване  на въпосите от финала – Габриела Лилянова, 3а клас. За най-добър учител, подготвил най-много медалисти,  в състезанието бе обявена за втора поредна година Станка Ненчева, класен ръководител на 3б клас от Средно училище „Иван Вазов“ в Плевен.

За борбения дух на плевенския детски екип „Млади възрожденци“ и старозагорци разбраха. Вазовският клуб „Млади възрожденци“ е единствен от всички клубове в област Плевен, който  се осмели да се включи в националното патриотично състезание „Моята родина“,  премина с участниците си успешно през три кръга и застана на върха, защото може „ние да не сме най-добрите, но по-добри от нас няма“.

 

Back to top button