Международен младежки мажоретен фестивал „Русе – Ритъм & Марш“ 30.06.-01.07.2018г.

Международен младежки мажоретен фестивал „Русе – Ритъм & Марш“ 30.06.-01.07.2018г.

Момичетата от мажоретния състав към СУ „Иван Вазов“ – Плевен с изключителна всеотдайност и с подобаваща мотивация за пореден път се представиха достойно и на Международния младежки мажоретен фестивал „Русе – Ритъм & Марш“, който събра за втора година в град Русе мажоретни състави от цялата страна и представителни формации от Румъния и Словакия.

Над 200 мажоретки дефилираха по ул. „Александровска“ в първия фестивален ден – 30 юни 2018 г., събота, от 19:00 часа, като изпълняваха парадни композиции. Атрактивното шествие завърши на площад „Свобода“ пред Съдебната палата, където се състоя официалното откриване на фестивала.

„Русе – Ритъм & Марш“ продължи с представяне на художествени мажоретни композиции на 1 юли, неделя, от 11:00 часа на импровизирана сцена на площад „Свобода“. Във второто издание на фестивала  участваха двукратните световни шампиони на мажоретното изкуство формацията „Сасетки Хлоховец“ от Словакия, с които нашите момичета се сприятелиха,  Балканските лауреати „Милениум“ от Брашов, Румъния и 7 състава от градовете София, Бургас, Разград, Тутракан и домакините „Екстрийм“ от Русе. „Вазовки“ представиха пред русенската публика марш „Въстаници“ – с батони  и спортна композиция с помпони – „Little Mix – Black Magic“.

 От 13:00 часа в неделя започна церемонията по награждаването и заключителната програма за закриване на фестивала. Бяхме удостоени с купа и сертификат лично от заместник кмета на Община Русе и получихме покана и за следващата година. Нашите нови приятели от Словакия ни изненадаха със своя композиция, в която всички участници се  включиха – подръжавайки им.

 В съпътстващата културно-историческа програма домакините ни осигуриха посещение в Екомузея и успяхме да  се насладим на красивата река Дунав с едночасова разходка с МК „Русчук“.

 Международният младежки мажоретен фестивал „Русе – Ритъм & Марш“ се организира от Община Русе и Общински младежки дом, а нашето пътуване бе осигурено от СУ „Иван Вазов“, в лицето на господин Митев, за което сърдечно БЛАГОДАРИМ! За да се докоснeте до еуфорията и преживяванията ни в град Русе, заслуга има  госпожица Бетовска, която направи чудесните фотографии. Немалко е и участието на родителите на момичетата от състава, които подпомагат всички наши начинания. Майката на Цветослава – госпожа Виолета Минкова  съдейства на мажоретките при пътуването им, репетиците, подготовките и изявите. Изключителна изненада  предизвика дарението на  господин Иван Христов – баща на Христин, които ни дари 40 шранга за костюми и реквизит от  фирма „ТЕОДОР“, с които нашето пътуване  беше изискано и комфортно.

Идеята да се приложи една нетипична форма на осмисляне на свободното време на учениците, да се възпитава, чрез музика и танц, да се даде възможност за изявяване на способности и талант, да се изграждат отговорност, екипност и способност за взимане на решения, да се подобри социалния статус на мажоретките, да се реализират техните потребности и способности това бяха част от първоначалните  мотиви и те дадоха своя положителен резултат.

Ползотворно лято, момичета, събирайте сили – през септември ни очаква фестивалът в слънчева Гърция!

Надя Тодорова

 

 

 

Още новини