Мартенска магия в подготвителната група

Още от месец февруари децата от подготвителната група „Гъбка червенушка” при СОУ „Иван Вазов” стартираха подготовката за празника Баба Марта. Станаха малките й помощници под ръководството на своята учителка Татяна Янчева и идейната ръководителка на кръжока по КТД в ПГ Даниела Иванова към Центъра за ученическо техническо и научно творчество. Децата вече знаеха, че трябва да изработят мартеници за здраве и благополучие.

Техните учителки целяха едновременно да се стимулират у шестгодишните както творчеството и въображението, така и уменията за общуване с първокласниците, които са им приятели, работа в екип и взаимопомощ. Чрез дейността си най-малките от нашето училище искаха да се приобщят към най-красивия и уникален български празник.
В часовете за творческа работа те изработиха български мартеници, които  достигнаха до някои кътчета на света, защото българският празник Баба Марта носи послание за мир и благоденствие на всички хора. Те дариха мартеници за учениците в Полша, които работиха в град Ополе по проект „Пътуване между културите”. Най-малките приеха с голяма радост и ентусиазъм изработването и изпращането на мартеници в Полша. Това бе един щастлив повод за тях да покажат своя талант и умения, а учениците от шест държави бяха изненадани, че това е направено от  сръчните ръце на най-малките вазовски  малчугани, които са вплели в тях много приятелство.
Български червен кръст съвместно с РИО – гр. Плевен организираха Първи конкурс „Най-хубава мартеничка”. В този конкурс се включиха отново децата от ПГ. Училищният психолог, госпожа Джонова, им съобщи за инициативата, свързана  с  българския празник – благотворителна акция за хора в беда и подкрепа на млади таланти. Децата отново бяха наградени – получиха грамота и благодарствено писмо, от което разбраха, че мартениците и най-интересните картички са донесли радост на обитателите на дома за стари хора в село Бохот, които благодариха на най-малките. Подготвената пратка съдържаше както ръчно изработени от децата мартеници с традиционните Пижо и Пенда, така и поздравителни картички.  Вазовските възпитаници бяха щастливи от сътрудничеството и включването в инициативата „Аз помогнах” на БЧК.
На децата беше дадена възможност да празнуват виртуално 1 март заедно с всички българи, а също и да покажат тази красива българска традиция, с която се гордеем. Предаването „От българско по българско“ възражда народните песни, обичаи и танци, култура от различните краища на България. Малчуганите от ПГ и техните  ръководители изпратиха картичка с мартеница – пъстро цвете, за да поздравят целия екип на предаването. На импровизирана сцена в стаята на ПГ всяко момче и момиче изпълни стихче, песен или легенда за мартеницата. Госпожа Конова, преподавател по музика, им помогна да докажат с колко талант са сътворили всичко, като пеят песни за Баба Марта. От техните  учителки  научиха  за обичая, за силата на наричането „Да сте бели и червени, весели и засмени!” и за носенето на мартеници. Затова навръх красивия пролетен празник 1-ви март усукаха бял и червен конец, вплетоха своята детска енергия и пожелания за хубави неща –  здраве, късмет и любов.
Баба Марта здраве носи.
Връзва някаква мечта.
Да се сбъдне и да цъфне
и да бликне радостта.
На малките сръчковци, на всеотдайните, на учителите с големи сърца, на всички вас – от нашата училищна общност, пожелаваме здраве и късмет!

pg_mart3 pg_mart4 pg_mart5
Back to top button