Малките ученици на „Вазов” първи в страната в борбата с тютюнопушенето

На 7 юни 2012 г. в Министерството на здравеопазването бяха излъчени победителите в четвъртото издание на Националния конкурс „Проектът на нашия клас – за живот без тютюн“. Наградите бяха връчени от министъра на здравеопазването Десислава Атанасова.
Инициативата се организира от МЗ с традиционното партньорство на Министерството на образованието, младежта и науката, Министерството на физическото възпитание и спорта и Министерството на културата. Основната цел на конкурса е да популяризира непримиримостта към тютюнопушенето, като мотивира учениците, както и техните родители и учители, да отхвърлят употребата на тютюневи изделия.

През 2011-2012 година в националния ученически конкурс участваха 3182 ученици от цялата страна. Те представиха 75 различни проекта, посветени на превенцията и отказването от тютюнопушене, включително и превенцията на пасивното тютюнопушене. Проектите са подготвени под ръководството на 100 учители. Журито отчете, че 35 от проектите са финализирани успешно със 100% ученици непушачи. В тези проекти са участвали 1982 ученици, ръководени от над 50 техни учители. Благодарение на дейностите по проектите, 156 техни съученици, учители, майки и бащи, баби и дядовци, сестри и братя, приятели са преосмислили своите навици и са се отказали от тютюнопушене.
Учениците от начален курс на СОУ „Иван Вазов“ се включиха в надпреварата чрез проекта „Аз не пуша и никога няма да пуша”, изготвен от Милена Борисова, учител в начален курс. Иновативният подход към проблема цели да предизвика родителите като равноправни партньори на своите деца на практическа основа, като участници в реални житейски ситуации, заедно да кажат „НЕ“ на пасивното и активното тютюнопушене. Убеждавайки своите родители да откажат цигарите, учениците да изградят устойчиво отрицателно отношение към цигарения дим.
В изготвянето на организационни стратегии за изпълнение на проекта се включиха всички учители от начален курс. Разговори, обсъждания, демонстрации, практически тренинги за ограничаване на тютюнопушенето вкъщи, участие в състезания на деца и родители, гледане на филми и презентации по темата, разговори с медицински специалисти на тема „Вие сте дали живот на детето си, не му го отнемайте“, организиране на изложби. Всичко това да допринесе за създаването на устойчив модел за справяне с проблема тютюнопушене вкъщи и в присъствието на децата.
Оказа се, че всичко това освен здравословен е и печеливш модел за участвалите в проекта ученици от начален етап на СОУ „Иван Вазов“, защото бяха номинирани за награда, а на 7 юни министърът на здравеопазването Десислава Атанасова обяви, че са на първо място и лично им връчи грамота и много награди. Вижте сами.

mz2

mz3

Back to top button