Малки коледари наричаха за здраве и берекет в училище

На 20 декември третокласниците и техните класни ръководители си организираха весел празник – започнаха традиционно, дефилираха в коледен карнавал, състезаваха се екипно и завършиха с танци и игри

Празникът започна в 8 часа сутринта, когато в училищния коридор тръгна група коледари. Те първо почукаха на вратата на директора на училището Димитър Митев. Третокласници от различните паралелки, облечени в народни носии, с калпаци на главата и сурвачки в ръка посетиха директора, за да изпълнят един от най-древните ни обичаи. Г-н Митев ги прие както подобава – с отворени ръце и пожелание за много здраве. Отлично подготвени, малките ни сурвакари нарекоха за берекет и благополучие и заслужиха шоколадовите лакомства, които получиха от директора. Малчуганската Коледа продължи в училищния стол, където бяха сурвакани и класните ръководители на трети клас. Отново наричания за здраве и късмет през новата година, а всеки класен дари коледарите с краваи, пари, мед, ябълки, орехи и бонбони – всяко от тях със собствена символика и смисъл в нашите традиции.

Втората част на празника бе коледен карнавал. Всички се бяха маскирали по свой избор в традиционни облекла, в любими анимационни или литературни герои и дефилираха по специална пътека пред жури, което трябваше да оцени въображението и изпълнението. Трудната задача да журират беше поверена на учителите София Димитрова, Цецка Василева и Димитрина Кондова. Малките коледари, разбира се, не пропуснаха да сурвакат и тях за здраве, но и с надежда за по-добри оценки. По време на дефилето малчуганите бяха придружавани от класните си ръководители, които в този ден се наричаха джуджета. Победители нямаше как да бъдат излъчени при толкова впечатляващи костюми!

Последваха забавни игри със състезателен характер. Малчовците се състезаваха екипно и по класове в три тура и много се стараха, за да получат грамоти. Трябваше да изработят хартиени гирлянди, играчки за елха от естествени екоматериали – орехи и шишарки, и най-накрая  – снежен човек от тоалетна хартия. Всички получиха грамоти в различни категории – най-прецизно направен гирлянд, най-пъстър, най-весели коледни играчки, най-симпатичен снежен човек…

Малчуганската Коледа завърши с много танц и настроение, за да сложи началото на семейните коледни празници и очакваната ученическа ваканция.

Виктория Енева, 11в

Back to top button