Малчуганите се наслаждаваха на „Приказка за грамофона“

Малките възпитаници на Вазов от II, III и IV клас са сред гостите в зала „Емил Димитров“ на читалище „Съгласие“, където бе представен новият спектакъл, дело на балетната школа при читалището – „Приказка за грамофона“. С него първата в страната читалищна балетна школа отбеляза 60 години от своето основаване, а проявата е част от програмата, с която „Съгласие“ чества 145 години от създаването си.

През настоящата 2014 г. Балетната школа при читалище „Съгласие” отбелязва своя юбилей. И както всяка година на професионална сцена се представя премиерата на едно заглавие, създадено специално за възпитаниците на школата, в което всички действия се изразяват с езика на балета. Тези спектакли са визитната картичка на Балетната школа към читалището. Представлението се харесва, защото деца играят за деца. Изразните средства са съвременни и много близки до малките зрители.

На 7 април бе поставена премиерата на най-новия спектакъл – „Приказка за грамофона”. Постановката е дело на Христо Домусчиев – Бебо, който се изявява в ролята на любимия на децата Разказвач на приказки. Хореографията е на Маня Николова, а сценограф е Иван Велчев – Йово. В този спектакъл децата от Балетната школа ни разказват една история за грамофона. Непознат за днешните деца, но важна част от живота на техните баби и дядовци, майки и татковци. Повечето от нас още си спомнят с каква радост пускахме грамофона и какви светове разкриваше пред нас разказвачът на приказки. В тези приказки и до ден днешен има някаква магия, защото оставят фантазията ни сама да рисува незнайни кралства, принцеси и принцове, вълшебни герои… И така учениците от II, III и IV клас на СОУ „Иван Вазов“се пренасят в един друг свят – светът на приказните вълшебства. По непринуден и забавен начин, със средствата на музиката, танца и светлинните ефекти, Разказвачът повежда публиката на пътешествие, започнало от създаването на предшественика на грамофона – фонографа, през първите грамофони и грамофонни плочи, та чак до наши дни. Зрителите стават свидетели на пъстър калейдоскоп от различни музикални стилове – класика, фолклор, джаз, рокендрол, като изпълненията на талантливите млади плевенчани не оставят равнодушен нито един от малките зрители в залата. 

Било е през далечната 1877 г. …
И ето: поставяме плочата върху мекия гумен диск, нежно придвижваме лекото рамо, на чийто връх се е сгушила иглата-четец. Плочата величествено се върти. Иглата танцува върху браздите на плочата, прочита „внимателно видяното“ и чрез дозата предава видяното на усилвателя. Едно след друго механичните трептения се превръщат в електрични, а те – в звук… И от тук започва нашата приказна история, разказана чрез езика на танца и музиката под светлините на сценичния прожектор. Под звуците на валса и тангото, на латино и етно – танците, със специалните ефекти на брейка участниците в спектакъла представят пред широката публика „Негово величество Грамофона”.

 

 

Back to top button