Магарешки работи представи Плевенска филхармония пред малките ученици от Вазов

И тази година продължават станалите вече традиция детски образователни концерти представени от Плевенската филхармония. За да предизвика детската познавателна активност и да привлече интереса на малките ученици към музиката изпълнителите представиха детско музикално- анимационно шоу „Магарешки работи”. По стихове на Марко Ганчев и известни музикални произведения на Петър Ступел, под диригентството на Славей Тинчев се отправихме на едно приказно пътешествие в света на животните.

 

Текстовете на Марко Ганчев предоставят един великолепен сюжет, чрез който децата научават, че не е редно да се отнасяме с пренебрежение към околните, защото това може да ни донесе много беди. В забавните стихчета, кратки, римувани и смешни, но в същото време и много поучителни едно самонадеяно магаре се присмива на зебрата и жирафа заради шарените им кожи. Дразни ги, че са по пижами и си умира от смях. Накрая се присмива и на тигъра, но това се оказва фатално за него и то загубва своята кожа.
Музиката на големия български композитор Петър Ступел, който е автор на популярната детска песен „Зайченцето бяло”, допълва художественото внушение и предизвиква малките слушатели да опознаят музикалните инструменти. В ролята на разказвача на историята е Асен Антонов, които заедно с мултимедийното представяне допълва музикалното въздействие.
Всичко това прикова вниманието на най-малките – първокласниците, които непринудено и по детски искрено се включиха в спектакъла и всички заедно представиха любима песен, която са овладели в учебните часове по музика.
Включените в детското шоу анимационни сюжети, забавните игри с музикално образователен характер, както и непосредствения близък контакт с малките слушатели допринесоха за превръщането му в едно приятно забавление за най-малките ученици от СОУ „Иван Вазов”.

 

Back to top button