Любовта e неизлечим вирус за цялото човечество

“И до днес светът не знае любов по-чиста и съдба по-клета от тази на Ромео и Жулиета.”

Неотдавна проведохме много интересен час по ЗИП-литература. По повод трагедията „Ромео и Жулиета”, която изучавахме, получихме неочаквана задача. Тя се породи спонтанно, след като госпожата ни каза, че ще ни цитира една типична любовна сцена от трагедията, а пък ние учудено попитахме, след като я чухме, какво й е типичното. Тогава Мартин Конов получи задача да ни представи как са се ухажвали преди нас, какво е бил бракът за нашите деди и прадеди, какви са били традициите и ритуалите, с които древните са изразявали любовта си. Презентацията му започна с древните гърци, които използвали жените си единствено за да създадат потомство. В Египет фараонът най-често избирал сестра си или дъщеря си за жена, за да може детето им да бъде родено с „божествена кръв“ и да бъде достоен наследник. В Рим влюбените се описвали като окаяни и поробени от своите любими. Изразявали чувствата си чрез поезия.

Как се ухажваме днес и как изразяват любовта си днешните тийнейджъри пък ни представи по доста забавен начин Светослав Маринов/той беше неслучайно избран от госпожата/. Всички те според него се „зарибяват“ или в чалготеките под въздействието на няколко чашки, или в най-разпространения сайт facebook.com. Във facebook те смятат, че всичко  е по-лесно и не се страхуват и притесняват да напишат това, което мислят. Светослав направи и странен паралел между Шекспировите „Ромео и Жулиета“ и тези от скандалната телевизионна реклама, в която, не е ясно защо, те се ухажват със сирене в дискотека и Жулиета е… Показа различията в езика и обстановката. От свободата да избираш на горчива цена до… свободията, май.

Стана ясно, че двамата герои отдавна вече са напуснали художествената реалност и живеят свой живот – изпреварили са времето, надраснали са родовете си, прекосили са пространства… Какви ли ще са Ромео и Жулиета, когато дойде ред и ние да кажем: „Когато бяхме млади…”

Дали заради темата, която вълнува всички, или заради самите презентации и начина на представянето им, но всички много се забавлявахме, гледахме с интерес и научихме полезни неща.

 

Велислава Кучева 10л

Back to top button