Литературни герои оживяват за трети път в нашето училище

В СОУ „Иван Вазов“ на почит са всякакви дейности, не само научни и спортни, затова учениците имат поле и за творческа изява. Ето защо винаги е приятно човек да си направи разходка из коридорите ни – върху стените са изобразени най-различни пъстри картини, а когато се излагат картички, те винаги са свежи и креативни. Вече сякаш е традиция за всеки подходящ повод- сезон или празник, да се прави нова изложба, затова освен атрактивни, експонираните творчески хрумки на учениците са и актуални.
Сега отново ще ви зарадваме с нова експозиция. Във фоайето на първия етаж намериха място творбите на третата част от изложбата „Слово в багри“. Прекрасните произведения са резултат от общия труд на учениците от 7 „а“, „б“ и „в“ клас. Те отново успяха да намерят време и за малко незадължително творчество, независимо че им предстоят сложни изпити.

Цялата инициатива стартира, когато днешните седмокласници бяха в пети клас- преди две години. Идеята им беше дадена от преподавателката им по български език и литература- г-жа Валентина Тишкина, а учениците признаха, че са приели задачата с нескрит интерес. В края на пети клас децата пресъздадоха образите на любими на всеки приказни герои като грозното патенце и котарака в чизми, представиха ни майсторски изработени кукерски маски и дори бяха изготвили родословни дървета. След това учениците пречупиха през собствената си призма героите на Антоан дьо Сент Екзюпери, Оскра Уайлд, Ханс Кристиан Андерсен, Иван Вазов, Йордан Йовков и други обичани български и чуждестранни автори.
Тази година изложбата отново е вдъхновена от литературните произведения, които изучават седмокласниците, и сякаш е още по-пленителна от предишните две, ако това изобщо е възможно. Творбите са наистина ефектни. Учениците явно са се развили през последните две години, защото техниките им на рисуване са колкото разнообразни, толкова и майсторски. Бай Ганьо ни гледа, засуквайки мустаци, Елин-Пелиновата Пенка събира златни житни класове под знойното слънце, кичестият Явор и стройната Калина от баладата на Славейков са сплели клони, а миражната бялата лястовица на Йовков лети пред очите ни- магията на словото е оживяла под четките на нашите даровити художници. Това обаче е само част от шедьоврите, които са достойни за илюстрации на произведенията, чиито герои изобразяват.
Мисля, че е излишно да казвам, че седмокласниците ни заслужават похвала за труда, който са положили, а пък и думи не ми стигат да опиша колко добре са се справили със задачата си. Единствената ми препоръка е да се разходите до първия етаж, за да разберете какво се опитвам да ви опиша и да изживеете пълната наслада от гледката!

Силвия Тачева, 10и клас

Back to top button