Креативна творческа работилничка „Мартеници“ в Центъра за ученическо, техническо и научно творчество

В навечерието на Баба Марта ученици от начален етап (втори, трети и четвърти клас) имаха възможност да проявят творчество, креативност и идейност, като участваха в групова работа за изработване на мартенски украшения в организираната Работилничка за мартеници. Къде се намираше тя? – В Центъра за подкрепа и личностно развитие, гр. Плевен. За децата бяха осигурени разнообразни материали – конци, мъниста, камъчета,  заготовки. Възможност за приятно творческо сътрудничество събра малките ученици в сградата на Центъра за работа с деца.

Учениците бяха посрещнати от директорката на ЦУТНТ – госпожа Дойчинова и ръководителя на школата по приложна дейност – Даниела Иванова.. Госпожа Иванова е стар приятел и познайник на училището и тя се раздаде на малките сръчковци на макс. С помощта на специалиста, децата имаха нагласата да сътворят своя традиционна мартеница и да се запознаят с нейната символика и начините на изработването й. Госпожа Иванова предразположи учениците да усвоят някои нови техники, да развият своята сръчност и да покажат нови умения . За добрата организация в процеса на работа допринесоха и екипа от учители в ЦУТНТ.

 По време на срещата възпитаниците на учителките: Личева, Събкова, Стойчева, Найденова, Ванкова, Станчева, Нейкова, Стефанова, Ненчева, Коцева, Лишкова и Георгиева, се потопиха в мартенската магия. Момичета и момчета преплитаха бели и червени конци и ги наричаха за здраве и благоденствие. Пред малките гости на плевенската институция се разкри приказният свят на Баба Марта и легендите, предавани от уста на уста, достигнали до нас и днес.  Учениците от 2б и 3б клас, с класни ръководители Стойчева и Нейкова, приятно изненадаха домакините, като по свой детски начин благодариха за приятния час извън класните стаи – казаха хубави и разнообразни стихотворения за празниците – и не само за 1 март, а и за предстоящия Национален празник на страната ни. Те показаха позитивното си отношение и привързаност към българските традиции.

Всеки присъстващ на творческия урок си тръгна с мартеници и пролетни бижута, сътворени от неговите ръчички и благословени от помощниците на Баба Марта. Изработиха се много украшения,  всеки участник успя да направи по 3 – 4, а после с доброто си сърце да ги подари на любими хора. Децата от СУ „Иван Вазов“ работиха ползотворно в група, като си сътрудничиха, помагаха си и си разменяха идеи. Останаха доволни както от творбите си, така и от мисълта да зарадват близък човек.

В работилница “Мартеници“, освен учениците, се включиха и няколко баби и майки от трети клас. Настана малък празник в предразполагащата обстановка. Какви творения се получиха в новата обстановка – извън училище? –  Вазовските помощници на Баба Марта се трудиха с много ентусиазъм и създадоха феерия в бяло и червено.

Целта на „мартенския учебен час“,  изнесен по-далече от класните стаи на СУ „Иван Вазов“, бе свързан с приобщаването на децата към празничната атмосфера с повече радост и настроение, с възпитаване на норми на поведение в условията на извънучилищна среда, със стимулирането на творческото въображение на учениците.

 И през учебната 2019/2020 година бяха създадени условия и предпоставки за участие на извънучилищната институция (ЦУТНТ) в живота на учениците и тя се реализира не веднъж – предпразнично на Коледа,  а понастоящем и за Баба Марта, а може би  за Великден ще ни очакват поредните изненади и предизвикателства.

 Нека всички  ученици и педагози от СУ „Иван Вазов“ бъдат здрави, като  техен спътник  бъдат успехите и новаторските идеи, претворявани всеки ден в учебната им дейност. А когато закачат мартеничката, да не забравят нейната символика „Бяло и червено за живот и здраве тъй е отредено“.

Back to top button