Когато в часа на класа научаваме интересни неща…

Темите по час на класа са свързани с нашето ежедневие. Научаваме как да се движим безпроблемно по улиците, как да реагираме при пожар и при природни бедствия. Интересни са фактите, свързани с историята на града ни, и подробностите относно празниците и честванията, които всяка година правим. Но истински приемаме нещата, когато ги изживяваме. И тази година със съучениците си събрахме незабравими впечатления и спомени от мероприятията, свързани с темите от часа на класа, проведени извън класната стая. Усетихме колко забавно ни е заедно, станахме по-добър и сплотен колектив. Започнахме да се уважаваме взаимно.

Още на 24 септември 2019г. започнахме с опознаването на някои моменти от развитието на града ни, за които е разказано посредством паметници. Познаваме плевенския централен район, но не сме се вглеждали в местните паметници. Започнахме от къщата музей „Цар Освободител Александър II“, където на 11 декември 1877 г., ден след падането на град Плевен, тържествено е посрещнат руският император Александър ІІ и от името на плевенските граждани му е връчен благодарствен адрес.  Тук в присъствието на Великия княз Николай Николаевич, румънския княз Карол І, руския военен министър Милютин и видни руски генерали той се е срещнал с пленения турски маршал Осман паша. От 12 до 22 декември в този дом е живял и работил  първият военен губернатор на Плевен – ген. Скобелев.

Продължихме към Градската градина. По пътя се спряхме на паметника на известния естраден певец, роден в Плевен, – Емил Димитров. Продължихме към Параклис-мавзолея „Св. Георги Победоносец”, който е  изграден в периода 1903-1907 г. в памет на загиналите руски и румънски воини в боевете около Плевен по време на Руско-турската война 1877/1878г.  Предложението за строежа е било внесено за обсъждане в комитета „Цар Освободител Александър ІІ” на 18 май 1902 г. В края на същата година е бил обявен национален конкурс, в който са участвали 12 български архитекти. На 23 март 1903 г. станал известен победителят – арх. Пенчо Койчев. Монументалната сграда, паметник на културата, е била построена в български църковен стил.

Видяхме паметника „Братска могила“, паметника на Свободата в Градската градина, паметника на загиналите плевенчани в Сръбско-българската война, стигнахме до паметника на генерал Михаил Скобелев и там се разделихме. Направихме си общи снимки и останахме много доволни, защото ни беше и полезно, и приятно.

Есента ни предостави хубави дни, а един от тях за нас остана най-забавен, защото на 9.10.2019 г. се събрахме на организиран велопоход в парк „Кайлъка“. Дойдохме с велосипеди, тротинетки и пеша. Опитвахме се да спазваме правилата за движение и си припомнихме как трябва да бъде защитен велосипедистът. Вече знаехме за светлоотразителните знаци и жилетки, за значението на изправността на велосипеда, но с приятели е много забавно да караш по парковите алеи. Всички много се забавлявахме с нашите ръководители. Момчетата предпочитаха компанията господин Мавровски, а ние, момичетата, не спирахме да задаваме въпроси на госпожите Нели Георгиева и Цветелина Николова.

Най-много ни хареса денят 6 ноември 2019 г., в който гостувахме на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” – Плевен. Пожарникарите ни показаха как функционира пожарния камион, как изглежда пожарната екипировка, как се реагира при подаден сигнал за пожар. Разказаха ни за овладени тежки ситуации, свързани със спасяване на човешки живот. Разбрахме защо не трябва да се правят шеги със спешните телефонни номера. Позволиха ни да се качим в  пожарен автомобил, да боравим с противопожарен маркуч, да разгледаме техниката, която е позната само на пожарникарите. Видяхме помпа за отводняване, високопроходим автомобил за гасене на горски пожар. Самите пожарникари получиха сигнал и ние видяхме тяхната светкавична реакция. Доволни от интересните и полезни преживявания, ние сами заразпитвахме класните си кога отново ще ходим на мероприятие.

Зарадвахме се, че ще ходим на театър. На 28.11. 2019 г. в Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ гледахме постановката „Серьожа е много тъп“. Доста от нас за пръв път видяха театралната сцена на камерната зала. Беше спектакъл, в който имаше и хумор, и общочовешки истини. Актьорите ни завладяха с живото си присъствие, накараха ни да следим всяка дума и жест. Постановката ни развесели и някои от нас имитираха играта. Учители и ученици станаха едно цяло, тетатралната обстановка ги сплоти и заедно споделиха емоциите си на забава и сълзи от смях. Искахме отново организирано да сме театрални зрители. С приятели винаги е забавно.

Във всички се зародиха нови приятелства, за които не сме и предполагали. Класовете VII „г“, VII „д“ и VII „е“  ще се радват заедно да посетим още  нови места.

 

Статията написаха ученичките от VII „г“ клас:
Виктория Стоянова, Катрин Илиева, Моника Янкова и Христин Христова

Тагове
Back to top button
Close
Close