Когато се докоснем до таланта на художниците, ….

Нищо не може да замени емоцията от общуването с изкуството. Талантът на художниците е в начина, по който представят иначе познати гледки. Затова в плевенската художествена галерия „Илия Бешков“ платната са подредени тематично и всеки, решил да им посвети част от времето си, може да се възхити от умението на даровитите майстори на четката. Експозициите са наречени „Стари майстори“ и „Съвременни художници“. Там е и актуалната изложба живопис на Теодора Георгиева, която е  дванадесетокласничка от Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ в града. Теодора е ученичка на известния плевенски художник Валентин Асенов – Хъкъла, специалност „Живопис“. В първата си самостоятелна изложба младата художничка е показала около 30 живописни платна – портрети, натюрморти и фигурални композиции, изпълнени в ярки и пъстри тонове.

На 27 април 2022г. за учениците от VIГ,Д,Е клас емоцията заедно да се докоснат до уменията на артистите художници, стана реалност. Сетивата им явно имаха нужда от нови впечатления, защото картините ги накараха сами да си обясняват заложените идеи. Ивайло Трифонов например хареса „Къщата на шосето“, представляваща бяла къща на пусто и мрачно шосе. Според него авторката Христина Петрова е заложила на светлите тонове, за да възпроизведе доброто, а с мрачните е маркирала самотата. За Кристиян Гашаров „Момичето с фон на череши“ от Владимир Димитров – Майстора се оказа платно, което с топлите си тонове създава усещане за спокойствие и уют. Даниел Ниймейер и Иван Иванов се замислиха върху историческата стойност на изложените икони. Впечатли ги начинът, по който иконописецът осъществява връзка с християнските канони.

Учениците веднага разпознаха младежкия стил на Теодора Георгиева. Нейните картини им се сториха най-близки като начин на изразяване.

Общото мнение беше, че посещаването на места, свързани с културното ни развитие, не само създава позитивно настроение, но и приповдига духа на всеки човек, кара го да търси път за собствените си мечти, да залага на собствения си начин за изява.

ПОСЕЩЕНИЕ В ХУДОЖЕСТВЕНАТА ГАЛЕРИЯ „ИЛИЯ БЕШКОВ“

На 27.04.2022г. аз и моите съученици от VIД, VIЕ и VIГ  клас от СУ “Иван Вазов“ посетихме художествената галерия „Илия Бешков“, гр. Плевен. Тя носи  името на големия художник Илия Бешков, майстор на рисунката и словото. Там се съхраняват над 1000 негови творби, отделени на специално място и от изключително значение.

Разгледахме експозициите „Стари майстори“, „Съвременни художници“, и актуалната изложба живопис на Теодора Георгиева. В първата част видяхме картините на Олга Шеханова „По река Рига“, „Митенвалд Бавария“ и др. Особено място е отделено на творческото наследство на един от най-именитите плевенски автори – скулптора Ангел Спасов, която може да видим  само в художествената галерия. Голямо впечатление ми направиха картините на Теодора Георгиева. Те бяха изпълнени с цветове и контрасти и всяка носи своите различни емоции. Тази зала аз нарекох “цветната зала“, според мен тя беше от най-впечатляващите. В портретната зала имаше различни персонажи, най-интересна от тях ми беше картината “Майчинство“.  Разгледахме и много красиви пейзажи, от който всички се впечатлихме. Тук се съхранява и една от най-известните творби на Владимир Димитров-Майстора.

Много трудно би ми било да опиша какво видяхме с моите съученици, тъй като галерията е разнообразна и богата на скулптури, графики и прекрасни картини от знаменити и по-малко известни за мен творци. Забелязах, че  всеки от съучениците ми вижда творбите по свой начин.

Останах приятно изненадана от галерията, от картините в изложбените зали и гостоприемството на служителите. Тръгвам си обогатена с емоции и много приятни преживявания, които породиха картините в мен.

Габриела Александрова VI „д“ клас

 

Back to top button