Книгата – извор на добри мисли и чувства за вазовските ученици

Много мъдри мисли можем да прочетем за книгата, но доказаната истина е, че тя е един от най-добрите начини за придобиване на знаниe.

В Националната програма „Четяща България“ и „Походът на книгите“ с интересните си инициативи се включва Регионална библиотека „Христо Смирненски“, много читатели и учениците от трети клас при СУ „Иван Вазов“, гр. Плевен. Срещите с книгите и словото бяха най-наситени през целия месец април.

Международният ден на книгата се отбеляза на 2 април и третокласниците още през пролетната ваканция започнаха да четат на глас от любимите произведения на Йордан Радичков и Радостина Николова. Те поставиха началото на кампанията „Походът на книгата”. Техните учители и родители бяха дълбоко убедени, че книгата трябва да е най-добрият им приятел.

Желанието на организаторите бе да привлекат колкото се може повече ученици, съмишленици към каузата. Участието в Маратона на четенето е нерегламентирано и доброволно. За вазовските възпитаници от трети клас да четат повече книги е вече огромно удоволствие.

Стартът на маратона на четенето за ученици от най-голямото училище в област Плевен започна от учениците на III а, б клас по случай 90 годишнината от рождението на Йордан Радичков. Децата четоха за хвъркатите му герои из „Ние врабчетата“, за водните обитатели из „Малки жабешки истории“… Библиотечните служители от детски отдел, Севдалина, Искра и Краси, са много идейни. Те организираха интерактивни срещи в детския читателски клуб – състезание по четене с разбиране между два отбора „Жабчета“ и „Врабчета“, с викторина, презентация, забавни литературни и езикови игри. Третокласниците се превъплатиха артистично в какви ли не герои. В представените от тях драматизации се откроиха врабчетата или жабчетата. Инициативата бе навременна и необходима, защото децата наистина имаха нужда от по-близък достъп до книгата.

Кулминацията бе насрочена за 22 април. В този понеделничен ден се закри ХIV Национален маратон на четенето 2019 година. Вазовските третокласници от 11:00 часа се срещнаха с младата и любима на българските деца авторка – Радостина Николова, която е двукратен носител на наградата „Бисерче вълшебно“. Заедно със сладкодумната писателка плевенските ученици от СУ „Иван Вазов“ се потопиха в приказното кралство Мотилия. В него живеят чудати, невиждащи се добродушни същества. „Рада“, както каза да я наричат децата, разказа как са се родили тези усмихнати и пъстроцветни пухкави герои, от които лъхат позитивни мисли. Тя сподели пред третокласниците интригуващи моменти от процеса на писане. Децата драматизираха откъс от поредицата книги „Приключенията на мотовете“. Писателката, с душата на дете, представи поредица си от 3 части и други нови заглавия. Талантливата Радостина Николова отговори на многобройните въпроси, задавани от вазовските възпитаници. Получи се много интересен и цветен диалог между автор – малки читатели. Децата разпитваха ли разпитваха за мъдрия Мукс, за принцеса Пагу, за Пинки, за Гула и за други мотове, за модовете… Накрая учениците от 3а, 3б, 3г, 3д клас и техните учители получиха автограф от детската писателка. Стана много мила и непринудена среща. Целта бе една – децата да се докоснат до магията на книгата, да се развълнуват от преживяванията на техните герои. Походът на книгата бе истински празник за тях.

Организаторите пуснаха детско филмче за награда на нашите изкусни четци из книгата „Приключенията на един Дръндьо“. Заместник-директорът на библиотеката, госпожа Цветанова, приветства всички гости в Арт залата на РБ „Христо Смирненски“- писателката „Рада“, учениците от СУ „Иван Вазов“ и техните учители Лишкова, Георгиева, Ненчева и Стефанова.

Връзката, училище – библиотечна институция, съществува. Тя е само в полза на децата. Малкото голямо четене ще продължи не само до 23 април, а и по-нататък.

Нека нашите ученици не спират да четат, защото книгата е мостът към знанието! Малки читатели, творецът Радостина Николова чрез интересните си герои ви съветва ненатрапващо се: „Не забравяйте, че в съвременния ни живот книгите застават наред с новите технологии!“

Тагове

Свързани статии

Back to top button
Close
Close