Късчета история – 106 години училище „Иван Вазов”

Продължаваме да пишем своята история на училището, която започнахме през миналата учебна година. Прочетете – заради миналото, заради сегашността и бъдещето, от които, искате или не, сте вече част. Заради себе си!
Продължение от брой 9

Знаете ли, че през 1969 година учебният процес във „Вазов” се разделя на две смени? През същата година в нашето училище се въвело и обучение по пеене, физическо възпитание и спорт и изобразително изкуство. За най-умните и ентусиазираните имало и „допълнително обучение” по математика и български език. Тогава „другарките” са се потрудили доста, но достойно училището ни е било забелязано и удостоено със званието „Колектив за комунистически труд”.

През следващата учебна година училището ни било посетено от сдружения от Видински и Врачански окръг. Те провели специален разговор с др. Стойчева, в който я похвалили за труда и отличните успехи, които има с пионерчетата. Наистина похвален бил и средният успех за учебната 1970- 1971г., който е много добър (5,10). Само за сравнение – средният ни успех за учебната 2011/2012 год е Мн. добър 5,32. Тази цифра е почти непроменена от 2006-а година до днес.
Зарадвани от успехите, учителите решили да разнообразяват ежедневието си. Затова те организирали среща с Райна Вапцарова, сестра на Никола Й. Вапцаров. Провело се и обучение по плуване на III и IV клас. Не пише обаче къде са плували, а това би ни било интересно. След двумесечно обучение, състезание между класовете печели IIIа клас.
През 1974г. е вкаран съвсем различен подход на работа. Той се оказва много резултатен. По нареждане на директора всички учители се заемат задълбочено с езиковите грешки при учениците. /Видяхте ли откога още е започнал този проблем?!/ Заради успехи училището ни става и национален първенец по всички показатели на Седмия републикански преглед. Големите шефски предприятия „Нармаг” и „Винмаш ” подписват договор с училището ни. За какво ли, не е ясно от летописната книга.
През следващите години се отчита все по-висока грамотност сред учениците. Това и други успехи, смятат предшествениците ни, водят и до поредната награда, а именно орден „Св. св. Кирил и Методий”- II степен.
Следва продължение

 

Моника Маринова 10л

Back to top button