Как другите видяха нас и града ни

Добри и сърцати хора сме, с богата история и култура, казваха всички на тръгване

Тези три дни бяха едни от най-вълнуващите и запомнящите се в нашия живот. Те не бяха просто дни като 365 други, те бяха специални.

Специални, защото на гости ни бяха дошли деца от шест различни държави. Шест различни държави – шест различни култури.
Отначало на всички ни бе ясно, че това ще е доста трудна задача. Така и се оказа. Имаше много странни моменти и много изненади, но накрая на всички ни бе невероятно мъчно, защото хората, които станаха част от ежедневието ни, отпътуваха към домовете си. Не липсваха и смешни моменти, които сега с умиление и усмивка си спомняме. Да, сега са ни смешни, но когато ги изживявахме… Успях да събера и запиша мненията на няколко полски деца за България и за видяното в нашия град. Попитах ги какво ги е впечатлило, какво ще запомнят и кой е най-забавният момент от престоя им тук.
Томаш Пьотр Новацки е един от чужденците с най-хубави спомени и най-добри впечатления от България. Споделя, че са му харесали всички музеи и забележителности, но най-много е впечатлен от архитектурата и значението на Мавзолея и Панорамата в Плевен. Възхитен е от посланието за благодарност към загиналите войници, което носят паметниците. Но освен всичко това, най-забавният и запомнящ се момент за Том е било пътуването с автобус до Велико Търново. Това наистина беше най-веселото в целия проект – много смях, дълги разговори и прекрасни спомени. 
Павел Анджей Класицки като цяло споделя, че е особено впечатлен от мача между абитуриенти и учители и от доброто спортно ниво на учителите.(?!) Като забавен и много запомнящ се момент Павел определя дискотеката и караокето, като казва, че ние – българите, сме пели най-добре от всички.
Йоанна Елизабета Сикорска от тези три дни в България най-много ще запомни партньорката си в проекта и вече приятелка – Моника. Особено я впечатлило посещението в плевенския музей и историята на нашия край.
Доминика Грабивска е впечатлена от музея в Плевен, но най-много са й харесали руините в с. Никюп – останките от древния римски град Никополис ад Иструм.
Аурелия Юстена Наника макар и с шеговит тон и доста ирония споделя, че най-много са я „впечатлили” и са й „харесали” българските тоалетни. Споделя, че такава гледка не би могла да се види в Полша (може би затова всички чужденци се изредиха да снимат тоалетната в Царевец). Иначе всичко друго в България й е харесало невероятно много, като споделя и че ние – българите, сме много добри и сърцати хора.
Янислав Данчовски 7а

Back to top button