Изгубена златна гривна се завърна при собственика си

Какво бихте направили, ако намерите изгубена вещ? Нека бъдем честни, в днешните времена на безнравственост и егоизъм някак си естествено господства първобитният закон, че каквото намерим става автоматично наше. Много малко са хората, които биха си направили труда да потърсят собственика на откритата от тях вещ и да му я върнат. И все пак ги има.

 

Пример за това е Ани Анайлова Арсова от 4г клас. Вазовката съвсем случайно открила изгубена златна гривна и сега тя е обратно при собственика си- Георк Телият Калчев от 3б клас. Историята с намирането е доста интересна. Ани правела упражнения в час по физическо възпитание и спорт, когато видяла на земята, че нещо проблясва. След като разгрявката в началото на часа свършила, четвъртокласничката по-внимателно огледала и разбрала, че е открила гривна. Тя, разбира се, веднага я занесла на своята класна ръководителка- г-жа Сашка Данговска. Преподавателката установила, че гривната е златна. Съдейки по размера й, тя била на някой по-малък ученик. Четвъртокласничката попитала учениците от другия клас, който също имал физическо по това време, но те казали, че не са загубили нищо. Ани и нейната класна ръководителка обаче не се отказват лесно и г-жа Данговска разпитва всичките си колежки, дали някой техен възпитаник не е изгубил гривната.
Който търси- намира. Така става и в този случай и в крайна сметка издирването дава резултат и собственикът на златния аксесоар бива намерен. Георк се срещна с Ани, за да получи обратно гривната си. Тогава той споделя, че тя му е подарена от леля му, която заминала в чужбина, още когато бил малък. Става ясно, че сама по себе си гривната не е толкова скъпа, но има сантиментална стойност за момчето и му е много ценна. Третокласникът истински се зарадвал на благородния жест на Ани и неговата благодарност била искрена и безгранична.
Въпреки че в днешно време подобна постъпка е едва ли не геройство поради простата причина, че са малцина онези, които имат моралната сила да постъпят правилно, четвъртокласничката не смята, че е сторила нещо специално. Нещо повече- за нея това е нормално поведение. Тя сподели, че е изпадала в подоба ситуация преди известно време, когато до входа, в който живее, открила изгубен мобилен телефон. Без да се замисля, момичето започнало да обикаля и да разпитва и, както и сега, успяло да върне изгубената вещ обратно при собственика й.
Ани обясни, че не се чувства горда или нещо подобно, а просто е удовлетворена, че е сторила добро дело. Ето на това му се казва съвестен човек и искрено се надявам, че не е последният добър жест.

Силвия Тачева, 11и клас

 

Back to top button