Изборът между волния живот или „живота в кутия”

Човекът на нашето време е обграден от всякакъв вид технологии. Всеки има телевизор или пък два, всеки има компютър, лаптоп и интернет, но въпросът е в това, защо си запълваме свободното време с „умните играчки”. Защо не излизаме навън да гледаме реалния свят, сред природата, а предпочитаме виртуални мрежи и игри. Защо големи хора вместо да отглеждат плодове и зеленчуци и да се трудят, те се „трудят” пред компютъра и се питат дали ще успеят да преминат следващото ниво на Farm Ville? Защо очите ти трябва да станат на „понички”,  за да спреш да играеш днес? Защо? Защото сме пристрастени. Всеки  от нас е заобиколен от прекалено много информация. Това, от една страна, е добре, защото, когато ти трябва информация за нещо в училище, ти няма да се редиш в библиотеката, а ще използваш интернет, но от друга страна, всичката тази информация ни идва прекалено. Днес човек без телефон, телевизор и компютър е загубен, той е извън света. Вярно е, че е добре да се стремим повече към открития и по-улеснен  начин на живот, но не трябва да забряваме, че човечеството е оцеляло и без технологиите.

Ние заменяме събуждането от мама с алармата на телефона, целувката на приятел/ка с емотикон, разговора с приятели с видеочата и т.н. Вместо да държим книга, ние държим таблет или ел.книга. Вместо да четем вестник или списание, ние четем „news.bg”. Има още безброй примери за това, как заменяме „живота си” за виртуален свят.

Аз използвам компютър и техника, но умерено, а не като някои, които са пристрастени. Искаш да си запазиш очите, чувствата и разума, ами много е просто – стани от компютъра. Нека вместо да гледаме поредната природна картина на монитора, просто излезем сред природата  и я видим на живо.

Чел съм някъде, че момче е починало от пристрастяване към компютъра. Пил е енергийни напитки, за да не заспива няколко дни, но накрая са го открили мъртъв. Знам, че е потресаващо, но това става неусетно. Лошото е не толкова, че използваме компютъра до прегряване, колкото до превръщането ни в реални „компютърни герои” в реалния свят. Някои убийства са следствие на злобата от компютърните игри за стрелба, в които убиваш, за да оцелееш. Така е и в реалния свят, но какво ще направиш, ще застреляш този, който ти е враг или просто не ти харесва, а?

Вие решавате как ще постъпите, но се надявам да сте разумни. Помислете, преди да седнете пред компютъра! Нека не бъдем толкова зависими и винаги да можем да правим  разлика между истинския живот и „живота в компютъра”!

 

Петър Кръстев 8б

Back to top button