Името ли прави човека или човекът – името

Предполагам, че знаете какво следва подир това заглавие, защото желанието ни да търсим интересни имена и да разсъждаваме върху значенията им е вече традиция за нас.

Мерилин Писина – ученичка в 7а клас, отлична математичка и изключително момиче. Някога прабаба й се е казвала Писа, а дядо й е имал 7 братя. Половината от тях обаче са взели нейната фамилия, а останалата част – съответно тази на дядо й Николай. Баба й е разказвала куп интересни истории. Една от тях обаче е свързана и с името й. Когато прабаба й Писа била млада, била и една от многото участници в Баташкото клане. В него са избити повече от 5000 души, но тя успява да се спаси. Как? Никой не знае. Днес името й е сред многото изписани на стената на един от храмовете в града.

 

Мария Денисова Бохотлиева – произходът и името й съчетават български, руски и турски традиции. Баба й е рускиня, а дядо й – не, но е с руско име. Те са баща и майка на баща й, който се казва Денис, оттам и презимето й – Денисова. Бащата на дядо й е с турски произход. Когато се женят, те си избират фамилията. Прадядо й е решил фамилията им да е Бохотлиеви. Баба й проучила и установила, че в други български градове няма такава фамилия. Дори и в Русия не е чувала такава фамилия.

 

Лиана Христова 10а

mariq bohotlieva

Back to top button