Името ли прави човека, или човекът – името?

Знаете, че се вълнуваме от интересни наши имена. Интересуваме се какъв е смисълът, който носят, историята, която съхраняват. Смята се, че името носи в себе си благослов, магия. Затова е важно да знаем какво са ни пожелали родителите, като са ни дали едно или друго име. В различно време и в различни региони хората са предпочитали и предпочитат определени  имена. Любопитни сме – къде и какви. Оказва се, че много от нас носят интересни имена и фамилии, а когато ги попитаме откъде идват и какво означават, вдигат рамене. Недейте така – става дума за вас, за вашите имена, които вие ще отнесете и в бъдещето.Става дума за име, което родителите ни дълго време са търсили, за да сме здрави и щастливи, за да ни приляга.

Косара харесва името си. Знае, че е кръстена на дъщерята на цар Самуил. На еврейски означава много късмет, а на старобългарски – „хубава коса” и „много харесвана”. Е, ако можеше сега тя да избере името си, би го сменила с Даяна, защото й харесва повече. Най-често обаче я наричат Коси, Косинке, Косарке, Косинце. Това казва тя, а ние можем да й подскажем, че името й има различни етимологии. Възможно е в осетински да озчначава „божествена”, в угрофинските езици – „бял, чист, красив”. Но както и да е, тя трябва да знае, че носи изключително ценно и рядко име – у нас са известни много малко на брой прабългарски женски имена.

 

Йото е кръстен на дядо си, но не знае какво означава името му, нито пък откъде идва. Харесва си го, но ние сме сигурни, че ще го хареса повече, ако знае подробности за него. Вероятно е видоизменено име от Панайот, което е с гръцки произход и означава в буквален превод „всесвет”. Та целият  свят е събран в името ти, Йото, и целият свят е пред теб! Казва, че няма глезени варианти в обръщението, ами то самото си е гальовен вариант от Панайот, затова.

На Толя й казват Толче и това й харесва. Не би сменила името си. Според изследователите Толя е вариант на Анатолия, което пък е едно от много разпространените у нас гръцки по произход имена. Те навлизат в езика ни масово след покръстването и дори в един продължителен период след това са се употребявали едновременно с домашните славянски или прабългарски имена. Анатолия в превод от гръцки означава „изгрев, зора”. Красиво, нали? Анна Мария Ичева 8л Лора Любенова 8л

По време на срещата си с Мария и разговора за руския лагер, решихме да я попитаме за интересната й фамилия, защото се интересуваме от имената в нашия език. Тя знае, че Челебиева произлиза от турската дума „челеби“, която означава знатен господин. „Челеби” е положително обръщение и е синоним на ефенди. Предава се от много поколения назад. Ние пък попроверихме и й казваме още, че според изследване на К. Бакърджиева върху българските фамилни имена, то спада към така наречените „Фамилни имена – история” и означава в най-широк смисъл „господин”, т. е. израз на уважение. Е, не е лесно с такава фамилия?!

Вилия и Велислава 10л

maria maria maria
Back to top button