Името ли прави човека, или човекът – името

Несъмнено нашите прадеди са вярвали в първото. Името се дава, за да отличи човека от другите. Редом с това в древността, а нерядко и днес чрез името се пожелава човекът да придобие определени качества. Затова родителите дълго умуват какво да е името на детето. С екипа на вестника решихме да потърсим по-интересни имена на ученици от нашето училище и в няколко броя да ви разкажем тяхната история. 

Анна Каренинна Ованесян
Да, и в нашето училище има Ана Каренина, но тя е ученичка в 4а и не е героинята на Лев Толстой от едноименния роман. Личното й име дошло естествено, след като баща й се казва Карен и съответно оттам и презимето й – Каренинна. Тя беше доста притеснена през цялото време, докато разговарях с нея, но разбрах, че все още не е прочела романа на Толстой, не е гледала и филма. Но като порасне, ще го направи, ще вземе романа от баба си, която го има в библиотеката си. Анна Каренинна е усмихнато и очаквано красиво и чаровно момиче, което от четири години насам тренира художествена гимнастика. Има осем медала, сред които само един бронзов, а всички останали – златни. Ехааа! Обича да кара колело, да играе тенис, да плува и да бъде с приятелите си.
Михаела Гарванска от 9л ни привлече с фамилията си. Тя има доста интересна история. Пра-прадядо й бил голям търговец. Притежавал мандра, обслужваща цялата Врачанска околия. Имал много овце и крави, от чието мляко произвеждал сирене, извара и кисело мляко. Заквасвал ги в специални делви и ги закачал по клоните на дърветата в двора на мандрата. Но един ден по дърветата накацали гарвани, които изкълвали всичкото мляко от делвите. Дядо Кондьо разказал това на своите съселяни и оттогава насам цялото семейство е познато с фамилията Гарвански.
А ето и историята на Велислава Кучева, 9л В семейството на прадядо й децата умирали постоянно и затова членовете на семейството решили да потърсят помощ от гадателка. Тя ги посъветвала да нарекат детето на името на някакво животно, преди да бъде родено. Избрали името Кучо, въпреки че не вярвали, че това ще помогне. Така заченатото дете оживяло, родът бил продължен и оттам нататък тяхната фамилия се предава от човек на човек до днес. Тези имена се наричат предпазни, защитни. А в нашите традиции имало и други практики да се запазят децата. Примерно да се сменят кумът и кумата. Детето се „подхвърляло” на пътя и който пръв минел, ставал негов кръстник.
Следва продължение…
Ралица Георгиева 9л

mihaela velislava
Back to top button