„И ний сме дали нещо на светът”

На 10 май в интерактивна зала „Европа” бяха наградени отличилите се творби на ученици, взели участие в общоградския литературен конкурс „И ний сме дали нещо на светът…”. Вазовци от 1 до 12 клас имаха възможността да покажат своите умения и талант като избират между три литературни жанра:разказ, есе или стихотворение. Жури в състав: Китка Съйнова – председател, Галина Димитрова и Мариана Пенчева – членове номинираха и класираха първенците в категориите.

 Първи своите награди получиха най-малките творци във възрастова група от I до IV клас. Директорът на СОУ „Иван Вазов”,господин Димитър Митев, им връчи грамоти и парични награди на стойност 50, 30 и 20 лева,съответно за първо, второ и трето място, и поощрителни награди 15 лева.

С призовата първа позиция бе отличен четвъртокласникът Красимир Пламенов Янев от 4а клас. Той впечатли всички присъстващи с майсторство си, а за своите крехки единадесет години показа, че за таланта възрастово ограничение не съществува. Малкият участник имаше възможността да прочете своето есе, с което остави траен отпечатък върху слушателите. Той ни напомни колко горди трябва да бъдем, че носим името „българи”; напомни ни, че по-красиво райско кътче от нашата родна България няма. Тя е единствена на света- със своите обширни зелени поля, красиви розови долини и спиращи дъха морски брегове, буйни студени реки и величествени многовековни букови гори. Едничка ни е. И ни е достатъчна. Макар и малка по размери, нашата героична България е белязана със славно минало и допринесла на света със своите родолюбиви рожби. Така за любовта към отчеството разказаха в своите есета и следващата участници Христиана Георгиева Бакърджива от 4а, отличена с престижното второ място, и Денис Тунай Потурлиев от 4б, заел трета позиция в оспорваното състезание.

Във втората възрастова категория V-VII клас бяха раздадени две награди на петокласниците от „а” паралелка. Победител бе Рая Руменова Стоянова, а второто място бе връчено на Дениса Лютви Саидова. Носейки искрицата на родолюбието в себе си, с патриотичните си разсъждения двете момичета ни накараха да се чувстваме горди от това, че сме българи. Ние сме народ, който е дал много на вселената, народ, който е успял да допринесе със своите деца и техните незабравими дела. Българите сме едни от най-древните автори на световната история. Въпреки всички възходи и падения, белязали нашето четиринадесетвековно съществувне, националният ни дух не успява да се пречупи и огънчето на българщината продължава да тлее дори и през най-трудните ни моменти.

Това ни напомниха и участниците от последната възрастова група VIII -XII клас. Тук първото място получи Магдалена Билянова Минкова, показвайки своебразното си майсторство. С втората награда беше отличена Светлана Росенова Паргова от 11л клас, а авторитетното трето място зае Велислава Димитрова Минкова от 11б. Представяйки се отлично в надпреварата, младите родолюбци затрудниха журито с избирането на първите позиции. Това е причината Георги Бисеров Димитров от 5а и Виктория Николаева Йорданова от 10б клас да бъдат удостоени с поощрителни награди.

Господин Митев беше горд със своите вазовци, които отново доказаха своя литературен потенциал и огромни възможности. Всички те ни накараха да се замислим за величието на нашата малка по размери, но велика България. Благодарим Ви!

Виктория Йорданова 10 б клас

 

Творби на учениците, участвали в конкурса:

Велислава Димитрова Минкова

Виктория Николаева Йорданова

Георги Бисеров Димитров

Дениз Тунай Потурлиев

Дениса Лютви Саидова

Красимир Пламенов Янев

Магдалена Билянова Минкова

Рая Руменова Стоянова

Светлана Росенова Паргова

Христиана Георгиева Бакърджиева

 

Back to top button