Христо Минев се класира за Национален кръг на олимпиада по география

Сезонът на ежегодните ученически олимпиади е вече в разгара си и както винаги Вазовци могат да се похвалят с добро представяне. Поредният пример за това е Христо Христов Минев от 7а клас, който се класира на Национален кръг в Олимпиадата по география и икономика.

 

Името на момчето вероятно ви е известно, защото сегашното му постижение не е първото. Ще ви припомним, че миналата година той отново си проправи път до трети кръг в същата област, но не бе допуснат поради възрастовите ограничения. Тогава той даде обещание, че тази година отново ще постигне отлични резултати и, разбира се, го изпълни.
Общинският кръг на олимпиадата се състоя още в края на миналата година- на 15 декември. Задачите покриваха теми, изучавани само при задължителната подготовка и не представляваха абсолютно никакъв проблем за Христо. Ето защо седмокласникът премина към следващия етап- областния, който се проведе на 2 февруари в СОУ „Христо Смирненски“. Нивото на трудност съответно бе по-голямо. Форматът, както и при пърия кръг, включваше 30 задачи- и тестови, и със свободен отговор. Съотношението по равнище на общообразователна подготовка обаче бе 2:1. Това значи, че двадесет от въпросите покриваха учебен материал от първо равнище- ЗП, а останалите десет проверяваха знания от второ равнище- ПП и ЗИП. Максималният брой точки е 200, а Христо успя да изкара точно 190. С този завиден резултат той заслужено стана първи в областта в своята възрастова група- 7 клас, и което е по-важно, трети в цяла България.
Това постижение е плод на много усилия. Трудната работа обаче тепърва предстои за нашия блестящ географ, защото той ще трябва да започне интензивна подготовка за националния кръг на надпреварата, който ще се проведе на 2 и 3 май във Враца. С тази задача ще му помогне преподавателката му по география и икономика- г-жа Людмила Паргова. Разбира се, трябва да отбележим и нейния голям принос в развитието на момчето и досегашните му успехи. Всъщност именно г-жа Паргова бе тази, която успя да подготви Христо така добре и миналата година.
Христо обаче може да се похвали и с друг успех. Момчето сподели, че също така добре се справя и в областта на биологията и здравното образование и в тази олимпиада също е успял да се класира на трети кръг. По-вероятно е обаче момчето да наблегне на упражненията си по география.
Излишно е да казваме колко се гордеем със седмокласника. Вярваме, че ще се подготви отлично за предстоящия етап на олимпиадата по география и се надяваме, че тогава ще се представи също така престижно, както до сега. Успех, Христо!

 

Силвия Тачева, 11и клас

Back to top button