Гордея се с училищния вестник „В@з Буки Веди”

Това сподели директорът на СУ „Иван Вазов” г-н Димитър Митев, в ексклузивно интервю за PlevenToday.com. Той разказа за състоянието на учебната база, бъдещето на покрития плувен комплекс, който ще се строи в близост до училището и за идеята, която стои зад реализирането на вестник „В@з Буки Веди”.

Какво се прави в момента и какво предстои преди началото на учебната година?

Естествено е, че се опитваме да запазим материалната база в добро състояние. В момента тече ремонт на класни стаи и правим всичко възможно, за да спазим съвременните изисквания. Това обаче става постепенно, тъй като сме ограничени в бюджета.

Още преди време заложихме изключително много на обучението по информатика и информационни технологии. Първия компютърен кабинет създадохме през 1994 година, което за времето си наистина беше лукс. Сега разполагаме с 6 компютърни зали, в които машините са на съвременно ниво. Можем да се похвалим, че през пролетта на тази година обновихме два от компютърните кабинети с нови модерни системи от тип „мулти сеат” на Hewlett-Packard. Това даде възможност да увеличим компютърната мощ в тези две зали и да осигурим значително намаление на напрежението в компютърните ресурси и разходите по поддръжка.

Тъй като подкрепяме изключително и развитието на спорта, непрекъснато се опитваме да обогатим и доразвием спортната база. С течение на времето поставихме изкуствена тревна настилка на игрището, а миналата година направихме и трибуни с 245 места, които се използват не само при спортни състезания, а и при отбелязването на официални събития.

Кога очаквате да започне реализирането на закрития плувен комплекс, за който се говори от толкова много време?

Вече мина процедурата по определяне на изпълнител за изграждане на закрития плувен комплекс, който ще се намира непосредствено до училището. Той все още не е официално обявен, защото в момента Комисията по защита на конкуренцията разглежда обжалвания от две фирми, които не успяха да спечелят конкурса.

След като комисията излезе със становище, се надяваме договорът да бъде подписан и строителните дейности да започнат. Фирмата, която беше определена за изпълнител, даде срок от 6 месеца за завършване на обекта, което по моя преценка е напълно реално. Стойността на целия спортен комплекс е малко под 2 милиона лева.

Умишлено използвах думата комплекс, защото по мое настояване беше изготвен нов архитектурен проект, тъй като старият беше отпреди 1989 година. По новия план, ще бъде направен „малък олимпийски басейн” с дължина 25 метра. Това ще ни позволи да организираме не само тренировъчна дейност, а и провеждане на официални състезания. Ще бъдат обособени и зали за фитнес, както и за развиване на други видове спорт.

В крайна сметка, ползата от изграждане на спортен комплекс от подобен тип може да се обобщи с една единствена дума и тя е „здраве”. По-добре децата да плуват, отколкото да се занимават с негативни неща. Не може толкова години град като Плевен да няма покрит плувен комплекс. Той е необходим не само на нашите ученици, а и на всички жители.

Надявам се изпълнението да започне възможно най-скоро, но все пак се намираме в период на избори, а в България доста често точно подобни неща стават заложници на политическите прения. Въпреки това съм оптимист, че скоро ще се случи сключването на договора и започване на строителството.

В края на миналата година започнахте да издавате училищен вестник. Кой стои зад тази идея?

Изключително много се гордея се с факта, че  започнахме да издаваме месечния училищен вестник „В@з Буки Веди”. Той е дело на нашите ученици и децата сами избраха името му. Ние като учители и ръководство единствено помагаме, и се стремим да не налагаме какъвто и да било тип цензура. Дори учителят по български език и литература Радинка Иванова, която подпомага писането на статиите и ги преглежда преди публикуване, се е записала скромно във вестника като „консултант”. Странирането се извършва изцяло от друг наш учител – преподавателя по информатика Йончо Йончев, който също влага много усилия и старание в тази работа.

Доволен съм, че нещата се случиха за много кратко време. Екипът бе сформиран през октомври месец, а първият брой излезе още през декември. Децата постигнаха доста, като за петте месеца от съществуването на вестника успяха да интервюират поета Недялко Йорданов, кмета Найден Зеленогорски и ректора на Медицинския университет професор Григор Горчев.

Основното ми желание е, чрез вестника да се даде възможност на децата да правят нещо по-различно извън учебния процес. Това ще ги развие като отговорни личности и пълноценни граждани. И накрая мога да загатна, че вестникът е само част от един по-мащабен проект, за който ще разкажа, когато му дойде времето.

Имаме и електронно издание, което може да се прочете в сайта на нашето училище.

Прави впечатление, че уеб сайтът на училището е отлично поддържан и редовно обновяван. Как постигате това, наред с всички останали ангажименти?

Сайтът на училището беше изграден и се поддържа от www.Viki-M.com, на които благодаря за отзивчивостта, търпението и професионализма. От нашия колектив, за обновяването на иформацията отговаря отново учителят по информатика Йончо Йончев.

Освен него, в работата по сайта участват и други преподаватели, които се стремят да осигурят навреме необходимата информация. Основната ни цел е непрекъснато да осъвременяваме базата с богат снимков и видеоматериал, които да документират нашите постижения и успехи. Смятам, че е хубаво и приятно, да се види какво е било преди 20 години и какво е сега.

Източник:www.pleventoday.com

Back to top button