Голямата награда от Националния конкурс „Освобождението“-2016 при Вазов възпитаник

Във връзка с Националния празник на Република България, Трети март, и честването на 138-та годишнина от Освобождението на България Дирекция „Военно-исторически музеи“ и Община Плевен, с подкрепата и съдействието на Министерството на образованието и науката, организират традиционен конкурс за детска рисунка на тема „Освобождението”. Конкурсът дава възможност за изява на децата в областта на изобразителното изкуство, провокира техния интерес и масово участие в него. Могат да се представят събития, подвизи, портрети и паметници на герои, свързани с националноосвободителните борби на българския народ и руско-турската освободителна война 1877/1878 год.
На 2.03.2016 год. от 11.00 ч. в панорама „Плевенска епопея – 1877“ в присъствието на десетки деца бяха наградени авторите на най-добрите творби, изпратени за участие.
Тази година участваха 300 рисунки от 40 училища и 3 читалища от 30 населени места, принадлежащи към 10 области на България.
Детските творби са пристигнали от Варна, Бургас, Пловдив, Раковски, с. Ново село, община Стамболийски, Чирпан, Полски Тръмбеш, Карнобат, Враца, с. Бутан, община Козлодуй, град Козлодуй, с. Търнава, община Бяла Слатина, Кнежа, Павликени, Свищов, с. Александрово, община Ловеч, град Летница, Казанлък, Габрово, Дряново, с.Стража, община Търговище.
Компетентно жури, с председател дългогодишният преподавател по изобразително изкуство Сашо Златанов, и тази година присъди една Голяма награда на конкурса „Освобождението”, две първи, две втори, две трети и по пет поощрителни награди за двете възрастови групи: от първи до четвърти и от пети до осми клас.
Церемонията започна с изпълнението на малките танцьори от ансамбъл «Нашенчета» при Центъра за работа с деца.
Директорът на ВИМ – Плевен, Милко Аспарухов, припомни историята на конкурса, а кметът на община Плевен, Георг Спартански, имаше честта да награди най-добрите автори и каза в приветствието си към тях:
„Когато човек рисува, нещата минават и през сърцето му, това е най-ценното, и аз ви благодаря, скъпи деца, че сте отделили от времето и въображението си, за да направите тези великолепни рисунки. Благодаря и на вашите учители, и ръководството на Военноисторически музеи, и лично на г-н Милко Аспарухов, че поддържат традицията жива, независимо от превратностите на времето”. Той поздрави децата с Баба Марта, в аванс – с националния празник и с всички хубави пролетни празници през март, а накрая им пожела да са здрави, умни и непослушни.
Голямата награда на националния конкурс „Освобождението” за 2016 г. се присъди на Георги Калинов Георгиев от 5“Д“ клас при СОУ „Иван Вазов” – Плевен, с преподавател Росица Симова. Георги получи грамота и таблет, а другите класирани получиха стативи и флашки.
На тържествената церемония в Панорамата присъства и директорът на СОУ“Иван Вазов“ , г-н Димитър Митев, който поздрави малкия художник и неговата преподавателка, г-жа Симова, като им пожела още много творчески успехи.

Back to top button