„Фортисимо в клас” и през тази учебна година

Музикалният проект “Фортисимо в клас“ за втора поредна година се провежда в нашето училище. Проектът е по идея на Максим Ешкенази, а Хари Ешкенази е негов ръководител, който си е поставил за цел да запознае децата с класическата музика. Този проект се прави в „Пасифик симфони”, в Лос Анджелис. Там има около 16 000 деца, които преминават през тази система на обучение. Тук се обучават в момента около 1 500 деца в 17 училища.

 

В Плевен с децата се занимават музикантите на Плевенска филхармония.
Всички музиканти се чувстват много добре от участието си в проекта, от тези контакти с децата, които дават една много хубава емоция. Това е доказателство, че начинанието ще продължи. За да се стигне до децата, за да им стане интересен Вивалди, се минава преди това през музиката от филмите за Индиана Джоунс, Хари Потър или междузвездни войни. Това е начинът, по който се стига до тях , защото тези филми са ги гледали всички деца. Така, привличайки вниманието им, чрез различни игри, се достига до самата класическа музика, която всъщност е най-стойностна. Това е пътят, който трябва да се мине.
Децата от четвърти клас в нашето училище се запознават с 9 класически музикални инструмента – цигулка, виола, виолончело, контрабас, флейта, кларинет, ударни инструменти, валдхорна и тромпет. Учителят отива с инструмента при учениците, като много важен елемент от тази програма е, че половината от часа децата се опитват да свирят на дадения инструмент. Това е и най-забавното. Можете да си представите какво става, когато учениците се запознават с ударните инструменти – цялото училище разбира, че има урок по ударни инструменти. Лектори са: Михаил Стоилчев – тромбон, Иво Данчев – тромпет, Аспарух Иванов – обой, Здравко Иванов – кларинет, Валентина Стоянова – флейта, Виктория Андреева – виолончело, Елена Николова – цигулка, Моника Драганова – фагот, Симеон Серафимов – ударни.

 

fortisimo2 fortisimo3
Back to top button