Финалната спирка на проект „Повече дървета? Да, моля!“ в Чехия

 В периода от 25–30 май 2014г. в гр. Клаштерец над Охри, Чехия, се проведе деветата мобилност на европейския проект „Повече дървета? Да, моля!“ 

След упоритата работа няколко месеца, се сформира група от две деца от начален етап и трима учители, които щяха да пътуват до Чехия.

Подготовката за тази мобилност приключи и дойде денят на заминаването. 

Сутринта на 25 май екипът от учителите (Цецка Василева – координатор на проекта, Кося Евтимова, Маргарита Стефанова и второкласничките Виктория Ованнисян и Кристина Филипова) тръгна от СОУ „Иван Вазов“, гр. Плевен с българското знаме към София. Предстоеше им едно наистина дълго пътуване – със самолет, леки коли, автобуси, трамваи, метро… Всички участници бяха въодушевени от предстоящата среща с чуждестранни партньори. Темата на мобилността беше: Представяне на сцена от деветте партньорски държави 5 минутна част от мюзикъла: „Повече дървета? Да, моля!“.

 

Всяка страна беше подготвила презентация, която да представи по време на представлението и тя трябваше да е на работния език – английски. Освен това условието бе да е свързана със зададената тема. На плевенския екип се падна да твори на тема „Приложението на дървото в живота“. Държавите се изявяваха с краткото изпълнение на сцената по задените предварително задачи във формата на танц, песен, стихотворение или комбинация между тях на родния си език. 

 

Нашите второкласнички, участнички в международния мюзикъл, се представиха успешно и бяха приветствани с бурни аплодисменти на публиката от ученици, родители и учители. Участниците в проекта от деветте държави имаха зададени теми, които бяха части от мюзикъла – например: „Ролята на дървото при традициите и обичаите“, „Опазване на дърветата“, „ Красотата на дърветата“ и др.

Във финала на мюзикъла всички „Европейски дървета“ се срещат заедно и накрая пеят на английски език химна на проекта „More trees? Yes, please!“. Текстът и музиката бяха написани от учителите на държавата-координатор на проекта – Полша и се научи не само от ученици, които пътуваха за Чехия, а и от още деца в начален етап.

Снимките в компютъра връщат учители и ученици към преживените мигове. Посрещането на европейските екипи бе нетрадиционно – в замък. В него звучеше музика. Усети се ритъмът на чешките танци. Имаше поздравителни адреси. Последва разходка из замъка на порцелана, сгушен в долината на река Охри. Разгледа се енорийска църква на Светата Троица и летния дворец на ранния барок с тераса и извита галерия, а децата се впечатлиха от пауна, който стоеше на красивата сграда и переше пъстри пера. Той е символ на града.

В Klášterec Spa Park делегация от близо 60 човека беше свидетел на засаждане на дърво (топола) на проекта. Имаше и вечерен излет до гордостта на града – ресторант с пивоварна Perštejn. Как ще сме в Чехия и няма да има бира?! Показаха на гостите целия процес на производство на кехлибарената течност. Разбира се, черпиха ни в ресторанта на пивоварната с бира Chalupník.

Вазовската група се впечатли от грандиозните сгради на курортния град Карлови Вари, скиприл се сред живописната река Тепла. По улиците се разхождаха хора, които носеха в порцеланови „бърдучета“ лечебната вода и постоянно я пиеха. Разбрахме, че водата много помага за укрепване на здравето. Докоснахме я, опитахме я. А природата в града бе невероятна – толкова много зеленина! На лечение и за отдих са идвали на времето знатни хора от Европа – императори, царе, херцози, графове, изтъкнати представители на науката и културата. В Карлови Вари посетихме и Becher музей Jan и научихме повече за процеса на производство на Becherovkка. Опитахме от горчиво-сладкия класически чешки билков ликьор. Разбрахме, че може да се пие и във вид на коктейл или в чист вид. Видяхме оригиналната изба. С презентация ни разказаха историята на неговото производство и разбира се закупихме бутилка Becherovka от магазина на музея. Местните хора смятат, че това е голям сувенир от Карлови Вари.

Възхитени сме от още една перла в съкровищницата на Европа – Прага, столицата на Чехия. Дворцовият комплекс Храдчани прилича на огромен мравуняк от хора. Разположен е на хълм, от който се открива неповторима гледка към града. Туристи от всички краища на света се движат между дворците и катедралите. Успяхме да видим тържествената смяна на караула пред двореца, който сега е резиденция на чешкия президент. Река Вълтава блестеше като сребърно огледало. Над нея извиваше снага Карлов мост. От едната кула в края на моста гостите на столицата бяха приветствани от фанфарен звън. Величественият мост е в готически стил, с две кули и е бил построен под покровителството на Карл IV в началото на 15-ти век. Украсен е със статуи на светци, една от които е на светите братя Кирил и Методий. Прочутият часовник със светците много ни изненада. Всички се наредихме пред него и зачакахме, въпреки лошото време. Разнесе се камбанен звън и фигурите започнаха странния си танц.

За вазовския екип Чехия си беше цяло приключение, от което определено ще останат спомени и впечатления за култура, история, архитектура, природа.
Програмата бе много натоварена, всички бяха заети от сутрин до късна вечер. За сметка на това тя бе много интересна и чуждестранните екип си прекараха добре. Учениците нощуваха в приемни семейства, които се грижеха за тях.

Предстоеше заключителна вечер – закриване на мобилността и проекта. Всеки споделяше какво най-много го е впечатлило, разменяха се координати, за да съхранят създадените приятелства. Много снимки, много песни и танци изпълниха тази последна вечер. Всеки от екипа получи своя сертификат за участие, който ще му напомня за дните на пребиваване в Чешка република. Това се случи в училището, което има около 500 ученика. То беше много пъстро по коридорите и в класните стаи със снимки, рисунки, продукти от проекта. Възхитихме се на двете големи физкултурни зали, които бяха обзаведени с разнообразни спортни уреди. В училището имаше и басейн, в който се провеждаха част от часовете по физическо възпитание. Зелен пояс от храсти и дървета опасваше училището-неповторима гледка и място за релакс след уморителните учебни часове.

Вазовските учители и ученици се завърнаха в България с чувство на удовлетворение от успешното представяне, с много нови приятелства, с много натрупани впечатления и обогатени със знания за културата, природата и традициите на още една държава – Чешка република. С много топли думи на признание и задоволство, от координатора на проекта от Полша Jolanta Brzozowska, бяха изпълнени тези последни часове.

Финалната визита и заключителният съвместен мюзикъл, сложиха край на многостранното партньорство по Програма „Коменски” между 9-те училища от България, Полша, Чехия, Естония, Испания, Румъния, Хърватска, Португалия, Турция. Имаше приятни емоции на добронамереност. Емоции, които укрепват удовлетворението от опознаването, съвместните дейности и продукти, в европейските училища през двугодишното сътрудничество на проекта – 2012-2014 година. Успешният финал на проекта „More trees? Yes, please!” по секторна програма „Коменски” е доказателство за разбирателство и сърдечност между екипите от различните училища-партньори, които за две години работа изградиха приятелски взаимоотношения, разкриващи възможности за следващи общи инициативи.

 

 

Back to top button