Европейско посрещане в Турция по проект „Повече дървета? Да, моля!”

От 10 до 14 март, 2014 год. се състоя поредната работна среща на участниците в проекта ”More trees? Yes, please!” по секторна програма ,,Коменски”, многостаранни партньорства. Проектът се реализира с участието на представители от Полша, България Турция, Естония, Португалия, Испания, Румъния, Чехия, Хърватия. Домакин на тази визита бяха нашите партньори от Турция. Срещата се проведе в град Акчакоджа – курортно черноморско градче в южната ни съседка. На нея присъстваха Цецка Василева, учител по английски език в начален етап и координатор на проекта, както и старши учители, преподаващи в начален етап – Виолина Борисова, Емилия Недкова, Цветомира Стойчева.
Партньорските държави се срещнаха за седми път като добри приятели. Гостоприемството от страна на домакините направи мартенското променливо време по-поносимо. Освен запознаване с турската образователна система, на участниците в проекта се даде възможност да изпълняват програма, изпълнена с цялата романтичност и душевност, която представя култура, история и природа. Представителите на нашето училище имаха възможност да се изправят пред една модерна инфраструктура.

По време на гостуването педагозите се обогатяват и упражняват едновеременно уменията за комуникация на чужд език. Визитата е предизвикателство за учителите. Запознават се с една техника за рисуване, наречена „ебру”. От всяка страна се споделят скороговорки на различни езици. Те повдигат настроението и предизвикват много усмивки сред всички участници в мобилността. Като въртележка се завъртат ден след ден, през които гостите се сливат с образователните, културните традиции и фолклорните обичаи на Турция.
Домакините са подготвили концерт с учениците. Има приветствия и поздравления от страна на Директорката и от Помощник директора на училището, Керем Али, който е координатор на проекта и учител по английски език. Чуждестранната делегация е сърдечно посрещната с китка цвете от турските ученици, които учат в Основно училище „Hamiyet Sevil İlköğretim Okulu”. В залата с надпис на английски език „Добре дошли” се разнасят звуците на флейта, виолончело, цигулки и други музикални инструменти. Малките артисти поднасят на гостите една горска приказка със слова, песни, музикални инструменти и танци. В училището учат деца от детска градина до 8 клас. Турските деца изглеждат много спокойни и усмихнати. Всички ученици са с униформа и много гостоприемни, както сме ние, българите. Българската група връзва на деца от втори клас мартеници за ръката, пожелава им здраве, а нашият координатор разказва на английски език какво символизира тя. Любезността и организираната програма на турските ни приятели се явява като отговор на снежното и дъждовно време. Предвидливите домакини са засадили дръвчетата в училищния двор предварително, заради дъждовното време, но табелките върху тях се слагат от всяка една държава. Учениците ще се грижат за младите фиданки на деветте страни, участнички в проекта.
Колегите гостуват на кмета в градчето Акчакоджа и той се радва на българския екип. Международният екологичен проект е прочут и в областния град Дюздже. Нашите българи много достойно и по европейски отговарят на въпросите, зададени от областния управител.
Оказва се, че и в Турция има изобилие от природни красоти. Делегацията посещава национален парк в Gölcük Bolu, който е обвит в снежна пелена. Малкото красиво езеро Гьолджук, разположено на 1200 м надморска височина, оградено с високи борови гори се оказва едно привлекателно място за релакс.
Българските учители посещават и приказния град Истанбул. Стъпват в двореца Topkap Saray, първата резиденция на османските султани. Разбират, че той още е бил място за забавления, за посрещане на гости. Виждат се четири двора и множество разпръснати сгради, в които едновременно са живеели хиляди души. Най-уникалното, което впечатлява делегацията, е дворцовият парк. Като се движат от порта на порта се вижда монетен двор, царквата „Света Ирина”, много кули, харем. Минават и през порта на щастието. Оглеждат и трона на султана, който е покрит с балдахин и украсен със скъпоценни камъни.
Архитектурно предизвикателство в южната ни съседка е църквата „Света София”, която е ярък пример за византийското строителство. Сега сградата е музей, а вглеждайки се по стените й европейските учители се докосват до хилядолетната история. Има запазени християнски мозайки на Христос с Дева Мария и Йоан Кръстител.
Градът на двата континента примамва педагозите и с други чудеса. За пролива Босфора всеки е чувал, но не всеки е пътешествал с туристическо корабче от моста „Галата”. Българските учители на чаша турско кафе съзерцават величествена гледка, открила се пред очите им, доказваща за пореден път колко тайни крие майката природа.
Дните минават бързо, защото се оказва , че турските приятели от проекта, по който работим вече две години, са направили интересна и хубава мобилност, в която са предвидени вечер с лагерен огън, с модно ревю в голям магазин за кожени облекла, разходка из пазар Капалъ чарши. Правят впечатления и пътищата им – все едно се пътува по магистрали. Всички сгради наоколо са кокетни. Друго, което прави впечатление, е колко много хора има винаги по площади и улици.
Турската държава оставя прекрасни спомени за гостите си. Оказва се, че в нея е съчетана прелестта на китна природа, много история, безброй културни забележителности и модерна инфраструктура. Цялата тази красота е съпроводена с много радостни емоции и позитивност. На работното посещение беше и най-малкият участник в проекта, тримесечният Алфонсо от Португалия.
Нека благодарим на нашите учители, които представиха достойно училището, града и България на работната среща в Турция.

vizita Turkey2
Европейско посрещане в Турция

Back to top button