Евелина Ницова, учител: Децата трябва да се ориентират професионално отрано

– Г-жо Ницова, идеите на въвеждане на програмата на “Джуниър Ачийвмънт” в начален курс са иновация. Сред първите бели лястовици сте вие.

– Защо решихте, че предприемачество и бизнес могат да се учат в начален курс. “Джуниър Ачийвмънт” е много привлекателна за гимназисти, но малките ученици ще разберат ли?
– Тук ще говоря само от мое име. За мен беше наистина абсолютно ново, дори не бях съвсем наясно с обучението, което ми предстоеше. Знаех темата на курса – провокира ме, но нищо повече. И тъй като и пътуването беше с определено екстремни моменти, бях доста негативно настроена. Трябваха ми, обаче, десетина минути за да разбера, че идеята е страхотна. Така мисленето ми се преобърна тотално. Резултатите, които бяха представени на обучението, всичко, което отработихме в игрови вариант там, ни показаха онова, за което ние тук доста отдавна си говорим, но не съвсем гласно. А то е, че нашите деца учат до 12 клас без да знаят какво учат и излизат от училище не особено образовани и тотално професионално неориентирани.
Идеята е, че тази ориентация наистина трябва да започне съвсем рано. В този аспект началото на едно такова обучение в начален курс никак не е прибързано. В крайна сметка когато застанем пред децата понякога се оказва, че те са много по-грамотни от нас в определени области.

– Започнахте ли вече обучението?
– Да, провела съм два урока до момента. Истината е, че съм много ентусиазирана и искам докато съм още на тази вълна да “заразя” и децата. Виждам, че в това обучение има смисъл – и терминологията, която се въвежда, а и всичко, което се прави по програмата, има място в знанията на децата. Само след два урока децата боравят спокойно с термини, вече направиха първите си стъпки в условно сферата на покупко-продажбите. Предстоят ни още много предизвикателства.

– Как е разработена програмата за четвъртокласниците?
– Предстоят ни уроци, свързани с банките, банкирането, пътят на парите, избори и бюлетини – тема, която е актуална през 2011 година. Целта ми е напред и нагоре, което в конкретика означава успешно участие в конференции и състезания в национален и в международен мащаб.

– А кога провеждате часовете – СИП ли е това?
– Засега няма все още никаква препоръка как да се организира обучението. По време на курса всички се убедихме, че знанията по предприемачество и бизнес се интегрират в почти всеки учебен предмет, в това число и с часовете по физическо възпитание и спорт. Всичко зависи от заложения план. Така че засега ние използваме часовете на класа, понякога часовете по математика, а когато има тема да се изработи нещо ползваме часовете по битов труд и техника.
Тук искам да кажа нещо много важно – вече има писмо в Общината от Министерството на образованието, младежта и науката по повод идеята. Очакваме скоро – още в рамките на това правителство – предложението да стане реалност. А то е: “Джуниър Ачийвмънт” да влезе като задължителен учебен предмет и тогава ще се намери точното място на програмата в учебните планове.

– Кажете повече за проекта. За гимназиален курс има добра организация и на обучение и за състезания. Как при малките ученици?
– Вече има заложени състезание. По същество те няма да бъдат нищо непознато и ново за децата, защото състезанията са базирани на материала, който те са изучили през учебната година. До момента състезанията за малките ученици са се провеждали пилотно само за училищата в София. А ние сме тези, които сега бяхме обучени да работим, да анализираме и описваме резултатите, които постигаме с нашите ученици.
Нашият опит ще бъде анализиран в централата на “Джуниър Ачийвмънт” и на тези, които са работили активно и са подготвили на ниво децата, ще им бъде дадена възможност да излязат от рамките на конкретното училище, тоест те ще могат да покажат наученото в състезания – и на регионално и на национално ниво

– При гимназистите по програмата работят учебно-тренировъчни фирми. Как е при малките?
– При нас няма такива фирми. Ние работим с малките ученици по отделни теми, които не са обединени под обща “шапка”. При нас има въпросник, който децата попълват на базата на придобитите знания – принципът е на тестовете за входящо и изходящо ниво. Факт е, че първоначално децата много неща не знаят, някои споделиха, че не знаят какво да напишат. Но още на втория урок те сами реагираха, сещайки се, че това, което научават е отговор на въпрос от теста. Темата за всяка възрастова група е глобална, но нямаме обща рамка, в която тя да е облечена. За първи клас глобалната тема е “Нашето семейство”, а при нас – четвъртокласниците темата е “Нашата общност”.

– Как работите с другите Джуниър-и – второкласниците?
– Работим заедно, разбира се. Вече знаете, че изработихме коледни картички, средствата от продажбата на които дарихме на деца в неравностойно положение. Изработването на картичките е част от програмата предимно за 4 клас и тя включва по-конкретно уменията по домашен бит и техника и приложението на тези умения, свързано с печеленето на пари от реализацията на продукцията. Наши картички предложихме на кмета Найден Зеленогорски и неговия екип, организирахме и щанд в училище.
Малка част от събраните средства оставихме за закупуване на материали за по-нататъшната ни дейност, защото за да има бизнес са нужни и оборотни средства, нали. В този ред на мисли, идеите ни за следващи производства са за мартенички, разделители за книги. Веднага искам да кажа, че целта ми е да науча децата, но и да ги възпитам да не стават търгаши. Затова по никакъв начин не се акцентира само на продажбите. “Джуниър” е нещо много по-голямо, покупко-продажбата е само брънка от звеното.
– Мислите ли, че всички класове от начален курс поне в “Иван Вазов” ще се запалят по идеята и ще започнат обучение по предприемачество и бизнес?
Това е идеята – всички да работим заедно. Сега и аз самата още се уча. Имам амбиция при четвъртокласниците, които завършват тази образователна степен, да обхвана максимален брой теми, защото и възрастта им го позволява. Догодина трябва да поема първокласници и при тях и темите, и начина на преподаване са по-различни. След обучението споделих с колегите си в нашето училище, че все още не мога да им предам опит, защото и аз още се уча. Поканили сме всички колеги да участват в нашите уроци и ако приемат идеята, ще работим заедно. 

– Казахте в началото, че търсите партньори и съмишленици. Напоследък много сериозна скорост набира e-Twinning. Можете ли чрез портала и това общество да работите и вие?
Точно e-Twinning портала е начинът, по който ние търсим съдействие и партньорство от колеги. Нашият главен учител Маргарита Стефанова ни подкрепи и ни помогна да реализираме тази идея. Така че в e-Twinning общността ние сме направили наша презентация, обявили сме темите, по които работим и сме поканили евентуални бъдещи наши партньори.
Така че вървим напред, гледаме само напред, учим се.

–––––––––––––––––––––––––––

Основите на икономическите знания в начален курс
Преподавателките в начален курс в СОУ „Иван Вазов“ Евелина Ницова и Милена Вълова участваха в обучение на фондация „Джуниър Ачийвмънт България“ за формиране на предприемачески умения у децата. От 1997 година организацията развива партньорство между образованието и бизнеса и помага на децата в почти 100 страни от цял свят да получават знания и умения, които да ги превърнат в икономически грамотни и обществено отговорни личности.
„Посредник“ вече ви разказа за първите инициативи на второкласниците с класен Милена Вълова и на четвъртокласниците с класен Евелина Ницова. И учителките и децата са еднакво въодушевени от идеята малчуганите да получат до интересен за възрастта им начин първите си икономически знания.
28 са учениците в 4Б клас на СОУ „Иван Вазов“. Подготвят се за час. Сравнително тихи са – нали са вече големи момичета и момчета. Някои малко се смущават от „нахлуването“ ни в класната стая. Усмивките се появяват когато ги приканваме да вдигнат глави за снимка. За няколко минути оставяме децата със зададената им от Евелина Ницова самостоятелна работа. Защото искаме да поговорим с учителката за идеята „Джуниър“ в начален курс. Една иновативна идея, която сега прохожда в България. А двете учителки от СОУ „Иван Вазов“ са сред първите, които я прилагат в училище.

Може и така да се каже. С колежката ми Милена Вълова бяхме през ноември на обучение и засега сме национални координатори по програмата. Развитието на идеята изцяло зависи от това колко училища в страната ще проявят интерес. На този етап има инициативни колеги, надяваме се да станем много повече. Точно за това вече търсим партньори – както такива, които вече са работили, така и колеги, които имат желание и на които ние можем да бъдем полезни.

Източник: Посредник

Back to top button